Wat Is De Beste Elektrische Tandenborstel?

Bij ons onderzoek naar de beste elektrische tandenborstel is, hebben we andere tandartsen gevraagd om advies, en uiteindelijk 10 elektrische tandenborstels uitgebreid getest in de praktijk. Opvallend: de duurste tandenborstels raden we niet aan.

We vonden dat de beste tandenborstel voor de meeste mensen een eenvoudig model is: de Oral-B Pro 600. Dit model heeft de minste functies van alle elektrische tandenborstels die we hebben getest, maar het heeft wel de twee belangrijkste functies die experts aanbevelen:

  • Een timer die er voor zorgt dat je in totaal 2 minuten poetst (4 x 30 seconden)
  • Een uitgebreide set aan verschillende opzetborstels – die ook nog eens voordelig te vervangen zijn.

Volgens zowel mondhygiënisten als tandartsen zijn dit de enige twee functies die belangrijk zijn bij het kiezen van een elektrische tandenborstel. De duurdere modellen – die vaak 100 euro of meer kosten – hebben veel extra’s die uiteindelijk geen verschil maken in de effectiviteit t.o.v. de Oral-B Pro 600.

Als je bang bent dat je te hard poetst, en daardoor bloedend tandvlees veroorzaakt, dan kun je eventueel een tandenborstel met een druksensor kopen, zoals de Oral-B PRO 2 2000N. In onze praktijk bleek dat je wel héél erg hard moet poetsen om de sensor te activeren, waardoor deze functie niet veel toevoegt.

tandenborstels-test

Over onze onderzoeksmethode

Tijdens het onderzoeksproces spraken we met verschillende deskundigen op het gebied van tandheelkunde, waaronder de ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), een professionele tandarts én meerdere mondhygiënisten. Bovendien hebben we meer dan 50 uur geïnvesteerd in het onderzoeken, evalueren en testen van de beste elektrische tandenborstels om zo de beste tandenborstels te vinden.

Elektrisch of handmatig poetsen?

Volgens de aanbevelingen van de ACTA is het enige noodzakelijke bij tandenpoetsen een tandenborstel die u op de juiste manier gebruikt. Dit kan dus ook een normale handmatige tandenborstel zijn. Toch raden wij elektrische poetsen aan, omdat patiënten er in de praktijk beter mee poetsen.

Elektrische tandenborstels zijn bewezen superieur ten opzichte van handmatig poetsen: ze verwijderen meer plaque en ze zijn statistisch bewezen effectief bij het genezen van tandvleesontsteking.

Wanneer switchen naar een elektrisch tandenborstel?

  • Als je merkt dat je moeite hebt om bij iedere poetsbeurt de twee minuten vol te maken.
  • Als je de neiging hebt om je aandacht ongelijkmatig te verdelen over alle tanden.
  • Als je vindt dat het handmatig poetsen te veel moeite kost.
  • Als je bang bent dat je tandvleesontsteking wordt veroorzaakt doordat je te hard poetst. In dat geval helpt een elektrische tandenborstel met druksensor, zoals de Oral-B PRO 2 2000N of de Philips Sonicare HX6712