Ontstoken Tandvlees Genezen

De beste manier om ontstoken tandvlees te genezen is ee goede mondhygiëne, hoewel soms ook een tandheelkundige of medische behandeling noodzakelijk kan zijn. Zie daarvoor de behandeling van parodontitis. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Hieronder volgen enkele tips om zelf ontstoken tandvlees te behandelen.

tandvleesontsteking-verhelpen
Stappen om ontstoken tandvlees te verhelpen

  • Poets minstens twee keer per dag je tanden, zelfs als je tandvlees bloedt. Poets (en flos) voordat je naar bed gaat en daarnaast nog minstens op een andere moment op de dag. Het maakt niet uit of je een elektrische of gewone tandenborstel gebruiken, maar sommige mensen vinden het makkelijker om hun tanden te reinigen met een elektrische tandenborstel.
  • Bij ontstoken tandvlees is het vrij normaal dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen en soms als het erg ontstoken is, kan het al gaan bloeden bij de geringste aanraking. Voor het genezen van het tandveels het is erg belangrijk dat je goed je tanden blijft poetsen – ook al gaat het bloeden. Het beste is dat je een medium of een zachte tandenborstel gebruikt en dat je elke keer twee minuten lang je tanden poetst. Let hierbij op dat je ook je tandvlees poetst (niet te hard). Je kunt licht ronddraaiende bewegingen maken, zodat je op deze manier je tandvlees masseert.
  • Flossen is misschien wel de beste manier om ontstoken tandvlees te genezen – en ook om te voorkomen. Flos bij voorkeur dagelijks, voordat je je tanden poetst.
  • Stop (tijdelijk) met roken.
  • Antiseptische mondspoeling helpt bij de bestrijding van tandplak en de bacteriën die uiteindelijk ontstoken tandvlees veroorzaken. Goede mondspoeling bevat chloorhexidine of hexetidine en is beschikbaar bij de apotheek of via het internet. Echter, er is enige discussie over de vraag of het gebruik van mondwater noodzakelijk is voor mensen met gezond tandvlees. Het kan zelfs schadelijk zijn voor het tandglazuur, dus beperk het gebruik van mondspoeling bij voorkeur tot periodes waarin u last heeft van tandvleesontsteking.
  • Een tandarts kan het gebruik van mondwater aanbevelen om de de opbouw van plaque en tandsteen te voorkomen. Plaque is de kleverige substantie die zich vormt wanneer bacteriën verzamelt op het oppervlak van uw tanden. Uiteindelijk wordt de plaque harder en wordt het tandsteen genoemd, wat ontstoken tandvlees kan veroorzaken. Als u mondwater ter preventie wilt gebruiken, kies dan voor de mildere variant en gebruik zeker geen mondspoeling. Pas ook op met Listerine. Dit is eigenlijk al te agressief en zou niet dagelijks gebruikt moeten worden.
  • Bezoek een tandarts tenminste eenmaal per jaar, maar indien nodig vaker. Langdurig ontstoken tandvlees kan duiden op een serieuze aandoening, en je hoeft je absoluut niet te schamen om hiervoor naar de tandarts te gaan.

 

Author: admin

Share This Post On