Stifttand, implantaat en schildjes: wat zijn de verschillen

Wat zijn de verschillen tussen stifttanden, implantaten en schildjes (veneers)?

Wat is een stifttand?

Een stift is een buisje dat aan de ene kant in de wortel wordt verankerd en aan de andere kant boven het tandvlees uitsteekt. De stift wordt bedekt met een kroon en vormt zo de stifttand.

De stifttand is erop gericht om gebroken of verrotte tand te herstellen. Het wordt vaak toegepast als de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand zelf dermate is beschadigd dat het niet meer mogelijk is om deze te herstellen met bijvoorbeeld een vulling.

Het verschil tussen een stifttand en een implantaat

verschil-stifttand-implantaat-pivot-tooth

Het verschil met een implantaat is dat bij een stifttand de oorspronkelijke wortel intact wordt gehouden. Bij een implantaat wordt de tandwortel vervangen door een schroef die in het kaakbot is verankerd. Een implantaat wordt vaak wel vergoed door de zorgverzekering, terwijl dit niet altijd het geval is bij een stifttand

Een stifttand zit in de wortelkanaal, waardoor het noodzakelijk is om eerst de zenuwen te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De plaatsing van een stift tand is daarom pijnloos omdat de zenuw al is verwijderd.

Een stifttand wordt in het Engels ook wel een pivot tooth genoemd. Hieronder is een filmpje dat het een en ander uitlegt:

Schildjes – een alternatief voor tanden bleken

Het plaatsen van schildjes is een veel minder ingrijpende procedure dan het plaatsen van een implantaat of een stifttand. In sommige gevallen is tanden bleken niet genoeg voor het gewenste resultaat en dan kan er worden gekozen voor het plaatsen van schildjes (veneers). Met name bij scheve tanden, te korte of te lange tanden,  tanden die verkleurd zijn door (vroegere) ziektes of niet keurig recht in lijn staan kunnen behandeld worden middels schildjes.

Deze methode bestaat uit het plaatsen van kunststof of porseleinen schildjes op de eigen tand(en) die overigens geheel behouden blijft. Tanden die te kort zijn worden langer gemaakt, spleten tussen de tanden worden verkleind of geheel dicht gemaakt, scheve tanden worden gecorrigeerd en u kunt zelf (samen met de tandarts) de gewenste kleur kiezen die het beste bij u past. Zowel de boven als ondertanden kunnen tot wel 10 elementen in één keer worden aangebracht. De totale behandeltijd bestaat meestal uit 2 sessies van één keer 20 minuten en één keer 40 minuten.

schildjes