Tanden bleken: thuis of bij de tandarts?

tanden-bleken-prijs-3Wie dacht dat alleen bekende Nederlanders hun tanden bleken heeft het mis. In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen (jong én oud) ervoor gekozen om hun gele / donkere tanden ‘in te ruilen’ voor lichtere. Ongeveer 55% van de Nederlanders heeft aangegeven interesse te hebben in het bleken van haar tanden.

Waarom tanden bleken?

Het uiterlijk van een persoon is heel belangrijk, want mensen krijgen zo een eerste indruk van je. Iemand met een slecht gebit zal een andere indruk achterlaten dan iemand met een goed gebit. Vaak kan men er niets aan doen dat men slechte tanden heeft, maar er zal dan toch gedacht worden dat het gebit niet goed verzorgd is. Mensen stellen steeds hogere eisen aan het uiterlijk. Iedereen wil er zo goed mogelijk uitzien. Er wordt dan ook steeds vaker een bezoekje aan de tandarts gebracht om tanden te bleken. Het is tegenwoordig ook goed mogelijk om dit thuis te doen met een tandenbleekset.

Tanden bleken thuis: is het veilig?

Ja, thuis je tanden bleken is volkomen veilig – zolang er geen onderliggende problemen aanwezig zijn zoals ontstoken tandvlees. De meeste tandenbleeksets gebruiken een bleekmiddel zoals peroxide. Studies tonen aan dat het proces veilig is en thuis je tanden bleken is door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste methode.

Wat bepaalt de kleur van je tanden?

tandbeen-glazuur-schematisch

Met name het tandbeen bepaalt de kleur van je tanden. Het glazuur is doorzichtig.

Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen met daaroverheen een laag doorzichtig glazuur. De dikte en de kleur van het tandbeen zijn daarom met name bepalend voor de kleur van je gebit. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Zo kan het zijn dat de een van jongs af aan met witte tanden rondloopt, waar de ander gele, grijze of zelfs bruine tanden heeft. Door de jaren heen verkleuren tanden vaak door eet-, drink- en leefgewoonten.

Wat houdt de thuisbleekmethode precies in?

De thuisbleekmethode houdt in dat u bij de tandarts een bleekmal op maat laat vervaardigen en dat u deze, met aanbreng van bijbehorende bleekgel, thuis draagt (’s nachts). De bleekmal wordt gemaakt van zachte kunststof en sluit perfect aan op uw gebit. Hierdoor wordt uw tandvlees beschermd tegen de blekende stof (peroxide). De op maat gemaakte bleekmallen gaan jaren mee en u kunt na verloop van tijd in overleg met de tandarts de behandeling herhalen. U hoeft dan alleen de bleekgel bij te kopen. In overleg met de tandarts wordt bepaald hoelang u kunt gaan bleken.

Het is ook mogelijk om via een vergelijkbare methode zelf je tanden te bleken met behulp van een tandenbleekset. Dit kost aanzienlijk minder dan een bezoek aan de tandarts, hoewel het comfort iets minder zal zijn, omdat een standaard tandenbleekset niet op maat is gemaakt.

Werkt het?

Bij meerdere behandelingen (thuis of bij de tandarts) kun je een resultaat behalen van 4 tot 10 tinten verschil. Bij herhaaldelijke behandelingen levert dit is een duidelijk verschil op dat over het algemeen wordt opgemerkt door vrienden en kennissen.

Het resultaat van bleken hangt in hoge mate samen met uw gebruik van genotmiddelen. Roken, (veel) rode wijn en koffie veroorzaken aanslag op uw tanden en kiezen en maken bleken een minder geschikte optie voor wittere tanden.

In het algemeen, hebben gele tanden de neiging om beter te reageren op de behandeling dan tanden met grijze tinten. Tanden die zijn gekleurd door medicijnen reageren over het algemeen niet goed op het bleekproces. En tanden bleken zal niet werken op kronen, bruggen of vullingen.

Het bleekresultaat is direct na het bleken het grootst en neemt geleidelijk aan in 6-12 maanden enkele tinten af. Opmerkelijk genoeg is echter na ongeveer 1 jaar een korte bleektijd (‘touch up’) voldoende om de oorspronkelijke witte kleur weer terug te krijgen.

Wat zijn de mogelijkheden om zelf je tanden te bleken met een tandenbleekset?

Zelf-tanden-bleken-thuis

Voordat je naar de tandarts gaat is het de moeite waard om eerst goedkopere oplossingen te proberen. Een goedkope oplossing kan zelfs tot betere resultaten leiden omdat verschillende tanden, verschillend reageren op de verschillende beschikbare methodes. Een bepaalde dure methode kan geen enkel effect hebben bij het ene gebit, terwijl een goedkopere oplossing juist wel tot een goed resultaat leidt. Hieronder staan de beschikbare methodes om zelf je tanden te bleken:

  • Whitening tandpasta’s en mondspoelingen: Dit zijn reinigingsmiddelen die het oppervlakte van je tanden schoner maken, waardoor de witte glazuurlaag weer beter zichtbaar wordt. Dit is het gemakkelijkste oplossing, maar – afhankelijk van de situatie – niet altijd een werkend middel. Het maakt de tanden vooral schoon, maar als je al schone tanden hebt (omdat je bijvoorbeeld net bij de tandarts bent geweest) dan zal dit weinig effect hebben. Het maakt de tanden vooral witter door het aanwezige tandplak of tandsteen te verwijderen.
  • Strips om zelf je tanden te bleken: Je plakt deze aan het oppervlak van je tanden voor een bepaalde tijd. De strips bevatten waterstofperoxide – of een vergelijkbare stof – die je tanden witter maken en met name vlekken op je tanden van een betere kleur voorzien. Dit is dezelfde stof die een tandarts gebruikt. Je kunt verwachten dat ze je tanden tot ongeveer vijf tinten lichter maken.
  • Tandenpolijsters: Dit heeft een vergelijkbaar effect als de tandpastas en mondspoelingen. Je kunt het ook in combinatie gebruiken met blekende tandpasta. Het werkt vooral goed voor het verwijderen van vlekken op het tandglazuur.
  • Tandenblekers (mondstukken) in combinatie met blekende gel. Bij correct gebruik is het resultaat hiervan vergelijkbaar met een professionele behandeling bij de tandarts of de thuisbleekmethode. Het vergt wel enige discipline om elke dag 10-15 minuten stil te zitten met een bleekmal in je mond. De resultaten zijn uitstekend, zolang je de discipline kunt opbrengen om dit elke dag te doen. Verwacht een verbetering van enkele tinten na een week gebruik.

mondhygiene

Wat zijn de bijwerkingen?

Tijdens het bleken kunnen uw tanden gevoelig worden. Dit is tijdelijk. U wordt dan geadviseerd om de eerstvolgende nacht uw bleekmallen niet te dragen, waardoor de gevoeligheid direct weer afneemt.

Een tandenbleekset kan ook een tandvleesontsteking veroorzaken of verergeren. Dit gebeurt wanneer het peroxide door het glazuur heen sijpelt waardoor de zenuw wordt geïrriteerd. In de meeste gevallen komt dit niet voor en is het slechts van korte duur. Als u vermoedt dat er problemen optreden, schaamt u zich dan absoluut niet om meteen uw tandarts te bellen.

Wanneer zie ik resultaten?

Bij correct gebruik is één week voldoende om te evalueren of een product werkt voor uw tanden. Maak een foto van uw glimlach voordat u een tandenbleekset de eerste keer gebruikt. Neem een tweede foto een week later, en vergelijk de twee. Als je een verandering ziet, dan werkt het. De meeste patiënten halen binnen 2 weken het gewenste resultaat.

Als uw tanden zijn niet witter worden door een tandenbleekset, dan is het ook mogelijk om de tandarts er naar te laten kijken. Soms kan de ene methode werken bij een bepaalde patiënt, terwijl de andere methode niet werkt. Blijf wel realistisch met het herhalen van dezelfde methode. Als je geen goede resultaten ziet na één doos met strips, dan zal het met 10 dozen niet opeens veel beter worden.

Tanden bleken bij de tandarts: prijzen en wetgeving

De tandarts mag tegenwoordig alleen nog bleekgel gebruiken met relatief laag percentage van 6% waterstof peroxide. Vóór 2012 was dit percentage 35%, waardoor de effectiviteit van een behandeling bij de tandarts sterk is afgenomen. Dit lagere percentage zorgt er ook voor dat een goede behandeling tegenwoordig veel langer duurt dan de gebruikelijke 1 tot 1 1/2 uur.

De behandeling was vroeger vrij betaalbaar (250,00 euro) maar is door de nieuwe wetgeving aanzienlijk duurder geworden. Bij een betrouwbare tandarts moet een patient rekening houden met een prijs van rond de 400 euro per behandeling, terwijl goede thuisbleeksets al beschikbaar zijn vanaf 100 euro.

Sommige tandartsen gebruiken wel nieuwe kortdurende bleeksystemen met andere stoffen dan waterstofperoxide. Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving gebruiken sommige tandartsen nu Sodium Nitraat en Sodium Percarborate in plaats van waterstofperoxides. Deze middelen zijn goedkoper, maar geven ook een minder goed resultaat dan waterstofperoxide. Je kunt net zo goed een tandenbleekset voor thuisgebruik kopen – zolang deze waterstofperoxide bevat.

De kosten van tanden bleken met waterstofperoxide

De meeste tandartsen gebruiken nog steeds de oude hydroperoxide-gel dat op de voortanden wordt aangebracht, maar dan met een lager percentage. Nadat de gel is aangebracht wordt de gel middels licht geactiveerd door het plaatsen van een lichtvenster boven de tandenboog. Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving zijn de kosten helaas omhoog gegaan, waardoor een patient moet rekenen op zo’n 400-500 euro voor een professionele behandeling.

Voorheen was het zeker de moeite waard om naar de tandarts te gaan – met name omdat een tandarts een sterkere vorm van waterstofperoxide mocht gebruiken, die niet verkocht mocht worden in combinatie met thuisbleeksets. Sinds de nieuwe wetgeving van 2012 zijn de verschillen tussen de  tandarts en een thuisbleekset echter een stuk kleiner geworden. In de afgelopen jaren is het daarom steeds populairder om thuis zelf tanden te bleken.

Algemene tips voor wittere tanden

  •  Stop met roken. Tabak is slecht voor uw gezondheid – en de kleur van uw tanden.
  • Pas op met koffie, thee, cola en rode wijn. Alle dranken die onoplosbare vlekken veroorzaken op een wit tafellaken zijn ook slecht voor je tanden. Of gebruik een rietje om je voortanden te ontzien.
  • Houd je mond gezond. Poets je tanden goed op zijn minst twee keer per dag. Gebruik een blekende tandpasta. Vergeet niet te flossen.
  • Ga ten minste twee keer per jaar naar een tandarts. Schone tanden zijn ook witter. Er is minder tandplak en tandsteen zichtbaar, waardoor het witte glazuur beter tot zijn recht komt.

Veelgestelde vragen over het bleken van je tanden

Waarom tanden bleken?

Een mooie mond heeft schone, verzorgde, heldere tanden die de persoon in kwestie uitstraling en dus personality geeft. Het bleken van verkleurde gebitselementen kan daarbij helpen.

Gedurende het leven van een mens eet en drinkt men voeding een dranken met veel kleurstoffen. Denk aan thee, koffie cola en rode wijn. Maar ook door roken verkleuren in veel gevallen de tanden. De kleurstoffen trekken in het glazuur van de tanden en veroorzaken daar vaak een gelige verkleuring.

De verkleuringen die door het consumeren van voeding en dranken met kleurstoffen ontstaan kunnen door middel van het bleken van de tanden voor een groot deel worden opgelost.

Is het bleken van mijn tanden altijd mogelijk?
Indien u dat wenst, dan is dat mogelijk. Maar dan moet de mondhygiëne wel in orde zijn. Bovendien mogen er geen vullingen in de voortanden aanwezig zijn, want dan ontstaat kleurverschil. Vaak is bleken niet eens nodig, want een grondige gebitsreiniging en door goed te poetsen knapt uw gebit al enorm op.

Mag iedereen bleken?
Dit is wettelijk toegestaan bij een leeftijd van 18 jaar of ouder. Bij zwangere vrouwen wordt het afgeraden.

Moet ik voor de afspraak nog ergens rekening mee houden?
Nee, u kunt gewoon eten en drinken voor de afspraak.

Wat gebeurt er met mijn vullingen en kronen?
Vullingen en kronen behouden hun kleur en bleken niet mee. Indien gewenst zou u na afloop van het bleekproces uw vullingen door een tandarts kunnen laten vervangen door lichtere.