Terugtrekkend tandvlees: oorzaken en tips

Terugtrekkend tandvlees kan heel langzaam optreden, soms zelfs over een periode van jaren. Het kan zelfs moeilijk zijn om het herkennen als je geen pijn of gevoeligheid ervaart. Echter, als je merkt dat de tanden langer lijken te worden, of er ongelijkheden zichtbaar zijn bij verschillende tanden, dan is er waarschijnlijk sprake van teruggetrokken tandvlees.

Terugtrekkend tandvlees (gingivale recessie) is een aandoening waarbij de wortels van de tanden worden blootgesteld, wat leidt tot een grotere kans op verval en uiteindelijk zelfs tandverlies. Blootgesteld tandbeen kan ook leiden tot gevoeligheid voor warm voedsel, koud voedsel of zuren, waardoor de tanden pijn kunnen doen bij het eten of drinken.

Gelukkig is er in de moderne tandheelkunde een goede behandeling mogelijke voor teruggetrokken tandvlees, waardoor veel problemen kunnen worden opgelost. Het is nu makkelijker dan ooit om zowel terugtrekkend tandvlees zelf te voorkomen en professioneel te laten behandelen.

terugtrekkend-tandvlees

Gezond tandvlees verzorgen

Het verzorgen van uw tandvlees is de beste manier om terugtrekkend tandvlees te minimaliseren. Borstel twee keer per dag, flos dagelijks en ga twee keer per jaar naar de tandarts. Dit is meestal wel voldoende om teruggetrokken tandvlees te voorkomen.

Voor sommige mensen is het echter niet zo simpel. Een genetische – erfelijke – afwijking kan leiden tot terugtrekkend tandvlees, zelfs met de best intenties m.b.t. mondhygiëne. Ook tandenknarsen of scheve tanden kunnen indirect leiden tot meer tandplak, waardoor uiteindelijk tandvleesontsteking en terugtrekkend tandvlees ontstaat. Het is zelfs mogelijk om teruggetrokken tandvlees te krijgen van te hard poetsen!

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

De volgende zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van terugtrekkend tandvlees:

 • Overdreven agressief poetsen of flossen. Het is goed om enthousiast te zijn over mondhygiëne, maar onthoud dat het de bedoeling is om vuil te verwijderen, en niet om de tanden schoon te schrobben.
 • Gebruik nooit een tandenborstel die niet is gelabeld als “soft” of “medium”. Wees voorzichtig op je tanden; schoonmaken is het devies – niet beschadigen.
 • Genetische aanleg. De gezondheid van het tandvlees wordt grotendeels bepaald door een genetische aanleg, net als de rest van je lichaam is. Indien één of beide ouders last hebben van terugtrekkend tandvlees, heb je zelf ook een hoger risico op terugtrekkend tandvlees.
 • Abnormale scheve tanden. Als de tanden niet recht staan, kan het tandvlees makkelijker ontstoken raken, waardoor het tandvlees zich kan gaan terugtrekken.
 • Trauma aan tandvlees. Het tandvlees kan geïrriteerd raken en terugtrekken nadat het beschadigd is door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie.
 • De plaatsing van kronen of implantaten. Het tandvlees kan zich aanpassen -en terugtrekken – bij de lichaamsvreemde stoffen, waarvan kronen en implantaten zijn gemaakt.
 • Slechte mondverzorging. Een slechte mondhygiëne is een van de meest voorkomende oorzaken van teruggetrokken tandvlees. Voedselresten krijgen de gelegenheid om tandplak te vormen. Dit irriteert het tandvlees, waardoor het zichzelf terugtrekt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat de bacteriën zich dan kunnen vergrijpen aan het onderliggende tandbeen. Het tandvlees vormt de eerste laag van bescherming voor het tandbeen en het is dus een serieuze kwestie wanneer deze laag zich terugtrekt.

Aan de andere kant: maak je niet te veel zorgen. Het maakt niet uit wat de oorzaak van het teruggetrokken tandvlees is; er is altijd een behandeling voorhanden. Het is wel beter (en goedkoper) om zo snel mogelijk te handelen.

Terugtrekkend tandvlees behandelen en genezen

terugtrekkend-tandvlees-met-zichtbaar-tandbeen-bij-kronen

Patiënten met kronen hebben vaak last van terugtrekkend tandvlees, zoals in deze afbeelding. Tussen de kronen en het teruggetrokken tandvlees, is het blootliggende tandbeen goed zichtbaar.

Als u slechts in lichte mate last heeft van terugtrekkend tandvlees, dat is dat mooi! Dit kunt u dan zelf thuis nog behandelen zonder een professionele behandeling van een tandarts of mondhygiënist. Als u vermoedt dat de oorzaak een gebrekkige mondhygiëne betreft, neem dan de volgende maatregelen:

 • Gebruik een zachtere tandenborstel en masseer je tandvlees met ronddraaiende bewegingen.
 • Of koop een elektrische tandenborstel met een druksensor, waardoor je nooit te hard poetst
 • Flos elke dag
 • Gebruik mondwater. Dit is voornamelijk effectief wanneer de conditie gepaard gaat met (licht) ontstoken tandvlees.

De bovenstaande maatregelen zijn waarschijnlijk al voldoende om een ommekeer te veroorzaken.

Als u een andere oorzaak vermoedt, is het beter om even langs de tandarts te gaan. Wellicht heeft u zelfs een chirurgische of paradontale behandeling nodig om uw mond grondig te reinigen en het tandvlees weer op zijn plek te zetten.

Onthou dat uw mond een indicator is van uw algemene welzijn, en een orale infectie kan je hele lichaam beïnvloeden. Wees voorzichtig met je tanden, en ga naar de tandarts bij aanhoudend ongemak.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: