Aften in je mond (Symptomen, Oorzaken en Behandeling)

afte-binnenkant-lip

Aften zijn kleine, vaak pijnlijke zweertjes in de mond. Een afte kan voorkomen aan de binnenkant van de wangen, op de tong, de lippen of dieper in de keel. De medische naam voor een afte in je mond is stomatitis aphthosa. Ze zijn meestal grijs-wit of gelig van kleur met een klein rood ontstoken randje.

Inhoud

Aften behoren tot de meest voorkomende soorten orale aandoeningen en ongeveer 20% van de mensen krijgt hiermee te maken. De vatbaarheid voor aften is erfelijk aangelegd, en vrouwen hebben vaker last van aften dan mannen.

Grote-afte-binnenkant-lip

Voorbeeld van een grote afte aan de binnenzijde van de onderlip

De drie verschillende soorten aften

Voordat aften zichtbaar worden, kun je in de voorafgaande 24 uur een branderig, tintelend of prikkelend gevoel ervaren.

Aften zijn echter niet hetzelfde als koortslippen (koortsblaasjes), want dat is een infectie die door het herpesvirus wordt veroorzaakt en erg besmettelijk is. Aften zijn niet besmettelijk en zijn in drie soorten onder te verdelen:

  1. De kleine aft – deze is 3-10 millimeter groot en is de meest voorkomende soort afte. De wondjes genezen binnen 10-14 dagen zonder littekens.
  2. De grote aft – is groter en dieper dan de kleine aft en heeft een onregelmatig randje en een diameter van meer dan 10mm. Bij grote aften kan het wel weken of maanden duren voordat ze genezen zijn en ze kunnen na genezing ook een litteken achterlaten.
  3. De herpetiforme aft – bij deze aft is er sprake van een groep van hele kleine aften (2-3mm) in de mond en een groep kan wel uit 100 aften bij elkaar bestaan. Ze genezen meestal zonder littekens.
afte-binnenkant-lip

Kleine aft in mond

Oorzaken van aften in mond en keelholtes

Onderzoekers hebben nog geen wetenschappelijke verklaring voor de ontwikkeling van aften kunnen geven. Er zijn echter wel enkele factoren, waarvan bekend is dat ze een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van aften in de mond. Eén daarvan is bijvoorbeeld een virale infectie.

De oorzaken van recidiverende gevallen van aften – ook wel bekend als recidiverende orale aften of terugkerende afteuze stomatitis – zijn ook nog onduidelijk, hoewel er wel verbanden worden gelegd met een aantal factoren zoals bijvoorbeeld een familiegeschiedenis van aften of allergieën.

Aften worden soms geassocieerd met andere aandoeningen, die medische aandacht vereisen zoals bijvoorbeeld chronische inflammatoire darmaandoeningen, een gecompromitteerde immuniteit, allergieën of voedingstekorten.

Ook wordt er gedacht dat de volgende factoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van aften in de mond:

 • Hormonale veranderingen.
 • Lichamelijk letsel (bijvoorbeeld een beschadiging aan de binnenkant van de mond tijdens een tandheelkundige behandeling).
 • Medicijnen.
 • Voedselovergevoeligheid – citrusvruchten en tomaten kunnen bijvoorbeeld een aft veroorzaken
 • Voedingstekorten, waaronder ijzer, foliumzuur, zink en vitamine B12.
 • Stress

Hoe kan ik zelf een aft behandelen?

In de meeste gevallen hoeven aften niet te worden behandeld en hoef je eigenlijk niets specifieks te doen om van een aft af te komen omdat deze meestal vanzelf genezen. Huismiddeltjes kunnen wel worden gebruikt om de pijn en de ontsteking van aften te verlichten.

  1. Als je al een aft hebt, zijn er huismiddeltjes die kunnen worden gebruikt om de pijn of de irritatie te verlichten en om de genezing te versnellen.
  2. Topische geneesmiddelen, die rechtstreeks op de pijnlijke plek kunnen worden aangebracht of mondspoelingen en orale medicatie die de pijn of de ontsteking kunnen verlichten.
  3. Laat om de pijn te verlichten een ijsblokje langzaam in je mond oplossen.
  4. Vermijd zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten of gekruide voedingsmiddelen, die de pijn kunnen verergeren.
  5. Als er een vitaminetekort is (een arts kan dit testen), neem dan zoals voorgeschreven supplementen in.
  6. Poets je tanden voorzichtig en gebruik een tandenborstel met zachte haren.
  7. Gebruik een tandpasta en mondwater die geen natriumlaurylsulfaat bevatten.
  8. Je kunt wat magnesiummelk (magnesiumhydroxide) mengen met Benadryl-vloeistof en gebruiken als een mondspoeling. Je kunt ook met een wattenstaafje de magnesiumoxide rechtstreeks op de aft deppen.
  9. Andere natuurlijke remedies zijn een mondspoeling van Goldenseal, DGL (deglycyrrhizinated) zoethout met wat warm water gorgelen of je mond met zout water spoelen.
  10. Zuigtabletten met zink kunnen ook verlichting bieden en de genezingstijd versnellen. Geef geen zuigtabletten aan jonge kinderen omdat ze tot vertsikking kunnen leiden.

Welke hulpmiddelen kunnen aften genezen?

Gels of zalfjes

Topische gels of zalfjes worden gebruikt om de pijn van aften te verlichten, ontstekingen te verminderen en om infecties te voorkomen.
• Topische pijnstillers: gels zoals benzocaïne en lidocaïne (een verdovingsmiddel) worden direct op de aft aangebracht om de pijn of het ongemak te verlichten. Afdekkers van aften (filmlaagje) bieden ook pijnverlichting terwijl de pijnlijke plek wordt bedekt en wordt beschermd terwijl deze geneest. Voor dit soort medicijnen heb je geen recept van je arts nodig.
• Topische ontstekingsremmende medicijnen: steroïde medicijnen zoals bijvoorbeeld triamcinolonacetonide of fluocinonide kunnen plaatselijk worden aangebracht om het ontstoken gebied te behandelen. Voor deze medicijnen heb je wel een recept van je arts of tandarts nodig en je moet het precies gebruiken zoals jouw arts dat voorschrijft.
• Topische antibiotica: deze medicijnen kunnen door je arts of tandarts worden voorgeschreven als de mogelijkheid bestaat dat de aften met bacteriën geïnfecteerd raken. Roodheid, korstvorming, pusafscheiding of koorts zijn tekenen van een infectie.

Mondwater om aften te genezen

Verschillende mondwateroplossingen kunnen worden gebruikt om die pijnlijke symptomen van aften in de mond te behandelen:

 • Difenhydraminesuspensie is zonder recept verkrijgbaar en kan als een mondspoeling worden gebruikt omdat dit het weefsel van de mond en de aft wat zal verdoven en ontsmetten.
 • Anti-inflammatoire steroïde mondspoelingen kunnen door een arts of tandarts worden voorgeschreven om de ontstekingen van de aften te helpen verminderen.
 • Tetracycline-mondspoeling kan door een arts of tandarts worden voorgeschreven omdat er aangetoond is dat dit de pijn verlicht en de genezing van de aft bevorderd. Gebruik geen tetracycline als je zwanger bent, allergisch bent voor tetracycline of als de persoon met de aft jonger dan 16 jaar is.

Wanneer moet je naar de huisarts of tandarts gaan?

Neem contact op met je huisarts of tandarts als:

 • De aften groter zijn dan je normaal gewend bent
 • Je steeds meer aften krijgt. Gemiddeld krijgen mensen 2 tot 6 aften per uitbraak.
 • De aften langer dan drie weken aanhouden.
 • De aften, zelfs na het innemen pijnstillers zonder recept, erg pijnlijk zijn.
 • De aften problemen geven met het drinken van voldoende vloeistoffen om gehydrateerd te blijven.
 • Als de aften gepaard gaan met koorts.
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: