Poetsadvies voor bloedend tandvlees

bloedend-tandvlees

Bloedend tandvlees is een vervelend aandoening in de mond waar bijna iedereen in zijn of haar leven wel eens mee te maken krijgt. Wat veel mensen instinctief doen bij bloedend tandvlees is het stoppen met poetsen, omdat het als onprettig wordt ervaren wanneer het tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen. Het stoppen met poetsen staat ook wel bekend als een van de grootste fouten die gemaakt wordt door mensen met bloedend tandvlees.

Het is juist erg belangrijk om de tanden en het tandvlees goed te poetsen wanneer het tandvlees bloedt, maar doe dit wel voorzichtig en met een zachte tandenborstel. De tanden en het tandvlees moeten immers gereinigd worden want anders krijgt de tandvleesontsteking, die vaak het onderliggende probleem is bij bloedend tandvlees en veelvuldig voortkomt uit een slechte mondhygiëne, vrij baan om door te woekeren en grotere problemen te veroorzaken. Doorgaan met voorzichtig poetsen zorgt er juist voor dat het vuil eruit kan en bespoedigt de genezing van het tandvlees.

Bloedend tandvlees is nooit normaal – zelfs niet wanneer je bij de tandarts bent om je tanden te laten schoonmaken.  Toch hoeft het bloedend tandvlees lang niet in alle gevallen tot medische te leiden. Meestal is de enige vervelende bijkomstigheid een slechte adem. Je moet het vooral zien als een waarschuwing van je lichaam dat er iets mis is met je gebit.

Wanneer het bloedende tandvlees voortkomt uit bijvoorbeeld een tandvleesontsteking is het erg belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn zodat u het ontstoken tandvlees kunt behandelen. Op deze manier kunnen vervelende en gebitsbedreigende gevolgen als parodontitis worden voorkomen.

bloedende-tandPoetsadvies: poets niet te hard

Bij het poetsen van de tanden is het niet meer dan logisch dat u met de tandenborstel een bepaalde druk uitoefent op de tanden en het tandvlees. U wilt de tanden en het tandvlees immers goed schoonmaken. Te veel druk is echter niet goed. Hiermee kunt u het tandvlees namelijk behoorlijk beschadigen waardoor het eenvoudig kan gaan bloeden.

  •  Uit onderzoek blijkt dat wanneer er gepoetst wordt met een elektrische borstel er automatisch minder druk wordt uitgeoefend op de tanden en het tandvlees. Veel elektrische tandenborstels hebben een druksensor, zodat de tandenborstel ophoudt met draaien, als je teveel druk uitoefent.
  • Er zijn tegenwoordig ook gewone handtandenborstel tandenborstels verkrijgbaar die aangeven wanneer u te veel druk uitoefent op de tanden en het tandvlees

Poets niet te agressief

Net als te veel druk uitoefenen op de tanden en het tandvlees is het ook niet goed wanneer u te agressief poetst. Te agressief poetsen verhoogt het risico op beschadigd tandvlees namelijk aanzienlijk ten opzichte van de aanbevolen poetstechniek. Bloedend tandvlees moet worden gezien als tandvlees met kleine wondjes welke eenvoudig kunnen gaan bloeden. Het beste is om kleine ronddraaiende bewegingen te maken met een zachte tandenborstel. Je kunt het beter zien als het “masseren” van je tandvlees dan het poetsen.

Poets niet te lang

Doordat het tandvlees relatief kwetsbaar is kan ook te lang poetsen het tandvlees beschadigen. Te lang poetsen zorgt er in eerste instantie namelijk voor dat het tandvlees gaat irriteren en onprettig voelt. Poetst u vaker te lang dan is het is het gevolg dat het tandvlees geïrriteerd raakt door het herhaaldelijk lange contact met de tandenborstel en vervolgens richt u meer schade aan dan u goed doet. Wanneer het tandvlees beschadigd is door te lang poetsen dan kan het tandvlees gaan bloeden.

  • Twee minuten poetsen per poetsbeurt is het meest effectief, poetst u langer dan verwijdert u relatief weinig tandplak maar verhoogt u wel het risico het tandvlees te beschadigen

Flossen

Naast het poetsen van de tanden is het verstandig om eens te denken aan flossen. Flossen zorgt er namelijk voor dat de overige veertig procent van het tandoppervlak, waar de tandenborstel vaak niet kan komen, effectief gereinigd wordt. Wanneer u flossen te lastig of te tijdrovend vindt dan is elektrisch flossen misschien wel dé oplossing voor u.

Spoelen met mondwater

Het spoelen van de mond met mondwater is een perfecte manier om ondersteuning te bieden aan de bovengenoemde technieken en middelen. Er zijn diverse merken en speciale mondwaters beschikbaar die elk hun eigen werking claimen. Een van deze speciale mondwaters, die goed werkt tegen bloedend tandvlees is van het merk Bluem. Daarnaast is er gel beschikbaar die speciaal is ontwikkeld om bloedend tandvlees zo snel mogelijk te herstellen.