Bult (Fistel) Op Je Tandvlees
Een bult op het tandvlees wordt ook wel een fistel of pijpzweer genoemd. De meest voorkomende oorzaak van een fistel in de mond is een ontsteking onder het tandvlees. Bij deze ontsteking kan pus ontstaan, wat zich vervolgens kan uitbreiden tot een puskanaal door het tandvlees, en soms zelfs door de tanden zelf. Wanneer dit kanaal het oppervlak bereikt, ontstaat er een bult op het tandvlees.
Zodra de fistel verdwijnt, kan de pus uitgescheiden worden via het kanaal dat in het tandvlees is ontstaan. Het is een mondinfectie die kan ontstaan door een tandvleesontsteking (parodontale infectie), vuil van buitenaf, een tandabces, een wortelkanaalontsteking of een melktand waaronder de volwassen tand al doorkomt.
Bult op tandvlees symptomen
Sommige fistels op tandvlees doen geen pijn, maar de meeste wel. Pijn is daarom vaak het eerste symptoom van een fistel dat u zult merken. Wanneer u dit verneemt, zult u waarschijnlijk het pijnlijke gebied in uw mond gaan onderzoeken met uw tong, of door een kijkje te nemen in de spiegel, waarna u de bult kunt zien zitten.
Andere symptomen van een fistel in de mond zijn als volgt:
- Slechte adem
- Bloedend tandvlees
- Pusafscheiding
- Oorpijn
- Opgezwollen tandvlees
- Gevoeligheid voor heet of koud voedsel
- Koorts
Behandeling en diagnose
De diagnose van een fistel op tandvlees wordt gesteld door een observatie van de symptomen, een klinisch onderzoek en röntgenfoto’s. Na het vaststellen van het probleem, kan de behandeling worden gestart. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van een wortelkanaalbehandeling, omdat hierbij de tand niet hoeft te worden vervangen. Hierna moet er een kroon of vulling over de tand worden geplaatst, zodat deze niet verzwakt raakt. Een andere behandeling is het trekken van de tand, waardoor de infectie zal stoppen. Dit ligt het meest voor de hand wanneer de fistel is ontstaan door een permanente tand die doorkomt onder een melktand.
In sommige gevallen kan er bij een tandvleesontsteking een ruimte ontstaan tussen het tandvlees en de tand. Hierdoor kunnen voedseldeeltjes zich ophopen en kunnen bacteriën hun gang gaan, waarbij een parodontaal abces kan ontstaan. Als dit niet tijdig wordt verholpen, kan het bot oplossen, waardoor ernstigere problemen kunnen ontstaan. In dit geval kan een zogenaamde flapoperatie uitkomst bieden. Hierbij worden de worteloppervlakken onder het tandvlees gereinigd. Voor meer informatie over parodontale chirurgie, lees: Parodontale chirurgie: de flapoperatie
Waarschuwing voor zelfbehandeling
Het is van belang dat u bij een infectie in de mond altijd een tandarts bezoekt, en niet aan de slag gaat met zelfbehandelingen. Een tandarts is een expert op het gebied en kan infecties op professionele wijze verhelpen. Als u zelf aan de slag gaat, of het abces niet behandeld laat worden, bestaat de kans dat er juist ernstigere infecties optreden. Deze kunnen vervolgens spreiden naar andere lichaamsdelen en organen, en in de ergste gevallen leiden tot de dood.
Merkt u dus dat er pus in uw mond zit, dat u last van uw tand heeft, of een zwelling en gevoeligheid rondom uw hoofd en nek, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts om de ontsteking spoedig te laten behandelen.
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan behandelen, dus om te zorgen dat u geen fistel in uw mond krijgt is het van belang om een goede mondverzorgingsroutine aan te houden. Poets uw tanden twee keer per dag, en flos minimaal eens per dag. Verder adviseren we u om niet te veel suikerrijke producten te eten en tweemaal per jaar een tandarts te bezoeken voor een controle en een professionele schoonmaakbeurt.