Cosmetische Tandarts FAQ

Naast een goede medische zorg, verdient ook de “look” van het gebit aandacht. Mensen kunnen ontevreden zijn over de eigen tanden. Denk hierbij aan kleur, vorm en/of stand (b.v. een spleetje tussen de voortanden).

De cosmetische tandarts voert behandelingen uit waardoor de vorm, stand en kleur van het gebit verbeterd wordt. Dit gebeurt vooral met gekleurde vullingen, kronen en implantaten.

Veelvoorkomende Cosmetische behandelingen

Whitening of bleken. Deze behandeling maakt verkleurde tanden witter. Tanden verkleuren meestal door kleurstoffen in drank, voedings- of genotsmiddelen, die zich vastzetten in de tandplaque.

Facings, veneers of composiete (witte) vullingen zijn andere oplossingen (voor de duur van 5 tot 10 jaar) die breder inzetbaar zijn. Behalve de kleur kunnen ze ook de vorm en de stand van de tanden mooier maken. Naast het witter maken van tanden, verbergen deze technieken scheve tanden, vullen ze spleetjes op en kunnen ze gebruikt worden om afgebroken hoekjes onzichtbaar te repareren

Kronen en bruggen: Naast het vullen van gaatjes kent de tandheelkunde nog een scala aan mogelijkheden om het gebit goed te laten functioneren. Door middel van kronen, bruggen en implantaten is het mogelijk het gebit op een duurzame en mooie manier in stand te houden, waarbij de kauwfunctie behouden blijft. Een kroon is een mogelijke oplossing wanneer een tand of kies is afgebroken of niet meer genoeg houvast aan een vulling biedt.

Parodontologie: Het beoordelen van de conditie van het tandvlees is belangrijk omdat het ontstoken kan raken. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplaque. Parodontologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ontstoken tandvlees.

Implantaten en klikprothese. Een implantaat vervangt de oorspronkelijke wortel(s) in de kaak en wordt alleen toegepast bij volwassenen. De reden hiervoor is dat bij volwassenen de kaken volgroeid zijn. Deze techniek biedt vele mogelijkheden. Implantaten zijn kunstwortels die in de kaak geplaatst worden. Zij dienen als basis om elementen op te verankeren en zijn een mooiere en principiëlere oplossing dan een brug of (volledige) prothese zonder implantaten. Zelfs een (volledige) prothese kan door implantaten vervangen worden.

Implantaten zijn vaak een laatste oplossing, wanneer een kroon of stifttand niet meer mogelijk is. Als het gebit echt niet meer gered kan worden, dan worden tanden getrokken en kunnen er implantaten geplaatst worden. Dit zijn namaaktanden die met schroefjes in de mond vastgemaakt worden. Soms wordt er ook met kliksystemen gewerkt waarbij maar enkele schroefjes hoeven te worden aangebracht. Het gebit dat gemaakt is van implantaten, kan dan in de mond vast geklikt worden. Implantaten zijn ook een goede oplossing als je bijvoorbeeld maar een of een paar tanden mist. De gaten kunnen dan met implantaten worden opgevuld, en zo heb je weer een volledig gebit.

Witte vullingen i.p.v. zilveren vullingen
Tegenwoordig is een vulling van een heel ander soort materiaal dan enkele jaren geleden. Je had toen de zilveren vullingen die erg opvielen als je mond open was. Tegenwoordig wordt er voornamelijk met witte vullingen gewerkt en zo valt het minder op dat je ze hebt. Oude vullingen kan men verwijderen en nieuwe plaatsen.

Vormverandering en standverandering
De vorm van een tand kan storend zijn, bijvoorbeeld als deze naar de zijkant groeit of naar voren of achteren, en vaak voelt dit niet prettig aan. Ook kan een tand misvormd zijn, er kan een stukje af zijn of er is er een een stuk groter dan de rest. De cosmetische tandarts kan de vorm en stand vaak aanpassen, waardoor men na een behandeling een heel andere uitstraling kan hebben.

Oorzaken en oplossing kleurverandering
Veel mensen hebben gekleurde tanden door bijvoorbeeld te veel koffie of rode wijn drinken, roken of een glazuurstoornis. Deze kunnen gebleekt worden waardoor deze weer mooi wit worden.

Kronen

Iedereen heeft wel eens van een kroon gehoord of heeft er zelf één of meerdere laten plaatsen door een tandarts. Een kroon is eigenlijk een soort kapje dat gemaakt wordt van metaal of van porselein. Dit kapje kan precies worden geplaatst over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt dan op de tand of kies vastgeplakt. Er wordt tegenwoordig vooral met porseleinen kronen gewerkt.

Wanneer heb ik een kroon nodig?

Op tanden waar eigenlijk niets meer aan gedaan kan worden, kunnen kronen geplaatst worden. Door kronen ziet het er dan weer mooier en sterker uit. Je kunt het daarnaast zien als een extra beschermingslaag voor een tand of kies. Ook krijgt de tand door het plaatsen van een kroon weer de originele of best mogelijke vorm terug.

Waar wordt een kroon voor gebruikt?

Er kunnen een aantal redenen zijn dat iemand een kroon nodig heeft:
• Tandbederf. Tandbederf kan er voor zorgen dat een tand of een kies kapot kan gaan. Vaak kan er dan niets meer aan gedaan worden. De tand of kies is zo zwak dat een vulling niet gebruikt kan worden, maar een kroon is dan wel een juiste oplossing.
• Uiterlijk. Mensen willen er zo goed mogelijk uitzien. Soms kan een verkleurde of kapotte tand voor veel schaamte zorgen. Een kroon zorgt ervoor dat de tand er weer goed uit gaat zien en de juiste vorm weer heeft.
• Ongeluk. Er zijn mensen die door een ongeluk hard ten val komen. Als je op je gezicht valt, is de kans groot dat er tanden zullen breken of beschadigen. Een kroon kan afgebroken en beschadigde tanden er weer als nieuw uit laten zien.
Materialen waar kronen van gemaakt zijn
Een tandarts is dus degene die kronen kan aanbrengen en ervoor moet zorgen dat de kronen ook daadwerkelijk passen, zodat het gebruik van de tanden geen problemen zal gaan opleveren. De tandarts neemt daarom afdrukken en bepaalt wat de exacte maten van de kroon moeten worden en laat de kronen dan door een specialist, zoals een tandtechnicus, vervaardigen. Kronen worden van de volgende materialen gemaakt:
• Porselein. Het materiaal heeft dezelfde kleur als de tanden en ziet er ook hetzelfde uit. Een porseleinen kroon wordt vaak alleen nog gemaakt als een patiënt dat echt wil. Dit omdat porselein wel mooi is, maar ook heel kwetsbaar is.
• Metaal. Metaal wordt het meeste gebruikt voor het maken van kronen. Het is enorm sterk en slijt niet. Er wordt meestal een legering van goud of zilver gebruikt. Vanwege de kleur wordt metaal vooral achter in de mond gebruikt.
• Metaal/Porselein. Het metaal vormt de basis van de kroon. Eromheen zit een laagje porselein zodat de kroon er natuurlijk uitziet en dezelfde kleur als de tand heeft.

Behandeling; het plaatsen van een kroon

De behandeling om een kroon te maken en te plaatsen gaat als volgt:
• Afslijpen van tand of kies. Er wordt een deel van de tand of kies afgeslepen totdat er voldoende ruimte is om een kroon te kunnen plaatsen.
• Afdruk. Er wordt een afdruk gemaakt met een soort van druklepel waarna er een rubberachtige massa gebruikt wordt. In de afdruk die hierdoor ontstaat wordt later gips gegoten zodat er een soort van mal ontstaat. De kroon wordt op basis van de afdruk gemaakt, zodat deze precies bij de rest van het gebit zal passen.
• Kleur. Een kroon die voorin de mond komt te staan krijgt de kleur van tanden. Achter in de mond wordt vaker metaalkleur gebruikt omdat men dit toch niet zichtbaar is.
Vastzetten. Door middel van een cement dat snel hard wordt, zal de kroon op de plaats worden gezet. Als een kroon te weinig houvast zal hebben, dan wordt er gewerkt met een pin. Deze wordt in het wortelkanaal vastgemaakt zodat de kroon eroverheen geschoven kan worden.