Getest: De Beste Elektrische Tandenborstel Voor Kinderen

Elektrische tandenborstel kindKinderen zijn lastig te motiveren om een goede mondhygiëne aan te houden. Ze vinden tandenpoetsen saai, en ze zien er niet direct het nut van in. Het helpt daarom om een tandenborstel te kopen die voorzien is van kleurtjes of (Disney) figuurtjes, én die een timer heeft, zodat kinderen weten hoe lang ze moeten poetsen. 

Na een aantal weken testen met kinderen – en na een bezoek aan een basisschool – is onze keuze gevallen op de Philips Sonicare HX6321e voor kinderen (te koop voor +/- €39 bij bol.com») . Dit is op dit moment de beste kindvriendelijke elektrische tandenborstel.

tandenborstel-philips-voor-kinderen2

Philips Sonicare HX6321/03. Te koop voor +/- €39 bij bol.com»

 

Een gewone tandenborstel of een elektrische tandenborstel?

Het hebben van gaatjes is de meest voorkomende chronische medische aandoening voor kinderen: één op de vijf kinderen heeft minstens één gaatje laten vullen voordat ze naar de basisschool gaan. Hoewel een elektrische tandenborstel geen garantie is voor het voorkomen van gaatjes, is het wél bewezen dat het helpt om de risico op gaatjes te verminderen, t.o.v. poetsen met een gewone tandenborstel

Een normale tandenborstel kan óók een goede keuze zijn omdat het kinderen in staat stelt om poetsvaardigheden te ontwikkelen. Zeker bij jonge kinderen tot 4 jaar, is het aan te raden om af en toe een gewone tandenborstel te gebruiken om zodoende correct poetsgedrag aan te leren.

Als ouder zijnde kun je ook overwegen om beide tandenborstels naast elkaar te gebruiken, en per dag a te wisselen, om zo het beste van beide werelden te combineren. In principe kan een gewone tandenborstel net zo goed gaatjes voorkomen als een elektrische tandenborstel, maar in de praktijk blijkt het dat kinderen beter poetsen met een elektrische tandenborstel.

samen-poetsgedrag-leren

Verschillende soorten tandenborstels

Net als bij de tandenborstels voor volwassenen, kunnen de tandenborstels oscillerende/roterende of vibrerende (“sonische”) bewegingen maken. Beide technieken werken goed: onderzoek laat zien dat er is geen duidelijk verschil is in effectiviteit.

Een harde of een zachte tandenborstel?

Kinderen moeten een tandenborstel met zachte haartje gebruiken. Ook zachte tandenborstel zorgen voor een grondige reiniging, maar er is minder kans dat  tandvlees beschadigd wordt. Zeker bij bloedend tandvlees is het aan te raden om harde tandenborstels te vermijden.

Is de leeftijd van het kind belangrijk?

baby-poetsen

Kinderen hebben minder ruimte tussen hun achterste kiezen en de kaken en daarom hebben ze een kleinere opzetborsteltje nodig om hun kiezen goed te kunnen poetsen. Buiten dat is er geen verschil tussen de behoeftes van tandenborstels voor kinderen of volwassenen.

Voor baby’s en peuters, die nog niet hun eigen tanden kunnen poetsen, kan een opgefleurde tandenborstel het poetsen net iets minder vervelend maken. Voor iets oudere kinderen geldt hetzelfde m.b.t. figuurtjes van Star Wars en Disney.

Bij oudere kinderen helpt een elektrische tandenborstel om de sleur van het poetsen wat dragelijker te maken. De timer helpt om te voorkomen dat ze de mondhygiëne haastig afraffelen.

Het verschil tussen tandenborstels voor kinderen en voor volwassenen

Het enige wat een elektrische tandenborstel voor kinderen echt nodig heeft, is een opzetborsteltje die kleiner is dan de opzetborstel voor volwassenen.

Kinderen hebben minder ruimte tussen hun achterste kiezen en en een standaard opzetborsteltje kan mogelijk niet in staat zijn om alle ruimtes tussen de tanden te bereiken. Alle elektrische tandenborstels voor kinderen worden geleverd met een kleiner opzetborsteltje. De opzetborstels voor kinderen zijn ongeveer de helft van de grootte van een standaard opzetborstel

De volledige test: Philips Sonicare vs Oral B vs Kruidvat

In tegenstelling tot de elektrische tandenborstels voor volwassenen, die in tientallen ontwerpen en variaties op de markt zijn, zijn er niet veel verschillende modellen voor kinderen. Hier bespreken wij de tandenborstels, die wij aan- en afraden

philips-voor-kinderen-tanden-borstel

Philips Sonicare – elektrische tandenborstel voor kinderen

Als je een elektrische tandenborstel voor kinderen wilt, die kan worden opgeladen door deze op een oplader aan te sluiten, dan is de elektrische tandenborstel voor kinderen Philips Sonicare een goede optie. Dit is een trillende tandenborstel, waardoor deze meer op een handtandenborstel lijkt, dus is het een gemakkelijke stap voor kinderen die gewend zijn aan een normale tandenborstel. Het heeft een ingebouwde timer van twee minuten en kan via Bluetooth verbonden worden met een leuke interactieve app, die nuttig kan zijn voor kinderen die aanmoediging nodig hebben om te poetsen. De Philips Sonicare heeft een vrij lange, zware borstel en grote opzetborsteltjes, maar je kunt ook opzetborsteltjes van een compacter formaat kopen. De Philips Sonicare is in slechts twee kleuren (roze en aqua) verkrijgbaar, maar kan wel worden opgefleurd met meegeleverde stickers. Te koop voor +/- €39 bij bol.com» .

stikkers-philips

Oral-B – elektrische tandenborstel voor kinderen

Als je kind niet van de sensaties houdt, die worden geproduceerd door een vibrerende tandenborstel (die voor sommigen onaangenaam of kriebelig kunnen aanvoelen) is de roterende Oral-B elektrische tandenborstel voor kinderen, die draait in plaats van trilt, een geschikte tandenborstel. Deze borstel is iets kleiner dan de Sonicare en een beetje luidruchtiger. Net als de Sonicare kan deze worden opgeladen door hem op een oplader aan te sluiten. Voor ongeveer € 5 per stuk kun je de opzetborsteltjes kopen, die tot de goedkopere borsteltjes behoren die wij hebben getest. (De opzetborsteltjes van Sonicare kosten ongeveer € 8 per stuk.) Net als de Sonicare heeft de elektrische tandenborstel voor kinderen van Oral-B een timer van twee minuten en wordt deze in zowel een effen blauwe kleur als met verschillende leuke figuurtjes uit bijvoorbeeld Frozen of Star Wars geleverd.

Goedkope elektrische tandenborstels van de kruidvat etc.

Kruidvat en supermarkten verkopen goedkope elektrische tandenborstels die slechts iets meer kosten dan een normale tandenborstel. Ze werken vaak slechts totdat de batterij leeg is of de niet-vervangbare borstelkop is versleten. Wij hebben deze borstels niet grondig getest, maar als je wilt testen of jouw kind meer gemotiveerd is met een elektrische tandenborstel, dan is dit wel een goedkope oplossing.

V-White 360° Smile en de T-Brush Pro Kids 360º


Deze U-vormige tandenborstels beweren in staat te zijn om in 45 seconden of minder de gehele mond van een kind te poetsen. Om ze te gebruiken, moet het kind de gehele borstel in zijn mond steken, zijn of haar kaken sluiten en op een knop drukken waardoor de haren tegelijkertijd over al hun tanden trillen. Een kind hoeft zelf niet actief te borstelen. Wij kwamen tot de conclusie dat de borstelhaartjes van die tandenborstels niet in staat waren om het tandvlees of de achterste kiezen van onze kinderen te bereiken. De tanden die wél werden gepoetsts, waren zelfs na twee ronden van gebruik nog niet volledig schoongemaakt: ze hadden nog steeds zichtbare restjes voedsel en tandplak.

Onze testmethode

We hadden een 3-jarige en een bijna 5-jarige tester, die elk van de borstels in de loop van ongeveer een week voor de poetsbeurten in de ochtend en in de avond gebruikten. We hebben ook enkele modellen bij een kind van 18 maanden gebruikt. 

Na elke borstel ongeveer een week te hebben gebruikt, bleven de testers de twee best geteste elektrische tandenborstels regelmatig gebruiken. We bezochten ook een basisschool in de buurt, leerden de kinderen hoe ze moesten poetsen, en bekeken hun reacties op de verschillende soorten tandenborstels.

De twee proefkonijnen poetsten hun tanden onder het toezicht van een volwassene, maar de kinderen hielden meestal zelf de elektrische tandenborstels vast.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: