Kaakchirurgie En De Zorgverzekering

 

KaakchirurgKaakchirurgische zorg zit voor het grootste gedeelte in het basispakket, en wordt dus door uw zorgverzekering voor het grootste gedeelte vergoed. Alle behandelingen vinden plaats volgens de wettelijke NZa tarieven. Afhankelijk van uw type zorgverzekering (naturapolis of restitutiepolis) gaat de rekening direct naar de zorgverzekering of ontvangt u een rekening van het ziekenhuis die u declareert bij uw zorgverzekering.

Sommige behandelingen zijn uitgesloten van de basiszorg. Hieronder vallen andere implantaten in de niet tandeloze kaak, dus ten behoeve van kronen of bruggen op implantaten. Implantaten voor een overkappingsprothese (“klikgebit”) worden wel vergoed door de basiszorgverzekering, maar een verzoek hiertoe moet van tevoren door de kaakchirurg worden ingediend.

Indien u implantaten wenst voor kronen of bruggen, krijgt u tevoren een kostenopgave van de kaakchirurg, ook weer volgens de wettelijk tarieven die daarvoor sinds 1 april 2016 zijn vastgesteld door de NZa. De rekening krijgt u van de kaakchirurgen na behandeling thuisgestuurd. Indien u een aanvullende tandheelkundige verzekering heeft afgesloten in uw zorgverzekering kunt u op basis van uw polis in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) terugbetaling van deze kosten.

Stifttanden worden meestal niet vergoed uit de basisverzekering, terwijl het alternatief (implantaten) wél wordt vergoed. Deze vreemde constructie kan er voor zorgen dat een patiënt eerder implantaten krijgt, terwijl een stifttand nog best een goede oplossing zou kunnen bieden.

In het geval van implantaten voor kronen of bruggen worden de implantaten door de kaakchirurg geplaatst, en klaargemaakt zodat uw tandarts hierop de kronen of bruggen kan maken. Houdt u er dus rekening mee dat u naast de rekening van de kaakchirurg voor de implantaten, ook nog een rekening van de tandarts die de kronen of bruggen maakt, krijgt.

Aan de andere kant worden implantaten altijd vergoed in een tandeloze kaak.