Hoe Kun Je Zelf Ontstoken Tandvlees Behandelen?

gezond-tandvlees-vs-ontstoken-tandvlees

De beste manier om ontstoken tandvlees te behandelen is een goede mondhygiëne te onderhouden door regelmatig te blijven poetsen én te flossen. Zelfs als het tandvlees bloedt tijdens het poetsen, is het nog steeds van cruciaal belang om (voorzichtig) te blijven poetsen. Hieronder is het advies van een tandarts om ontstoken tandvlees te verhelpen:

 • Voor acute tandvleesontsteking: gebruik deze helende zalf tegen tandvleesontsteking. Breng de gel voorzichtig aan met bijvoorbeeld een wattenstaafje, een zachte tandenborstel of met je vingers. Laat de zalf ongeveer 5 minuten intrekken en wacht hierna tenminste 30 minuten voordat je gaat eten. Het werkt met name goed voor pijnlijk en bloedend tandvlees. De zalf bevat zowel pijnverlichtende als ontsmettende ingrediënten. Te koop bij bijvoorbeeld bol.com»
 • Bij een tandvleesontsteking is het vrij normaal dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen. Als het erg ontstoken is, kan het al gaan bloeden bij de geringste aanraking. Het beste is dat je een medium of een zachte tandenborstel gebruikt en dat je elke keer twee minuten poetst. Zorg er voor dat je ook je tandvlees poetst en niet alleen je tanden. Zorg er voor dat je niet veel langer dan twee minuten poetst en niet veel kracht uitoefent op het tandvlees. Je kunt licht ronddraaiende bewegingen maken, zodat je op deze manier je tandvlees masseert.
dental-zal-tegen-tandvlees-ontsteking

“Oxyfresh Super Relief Gel” – deze zalf smeer je op het ontstoken tandvlees.

 • Antiseptische mondspoeling helpt bij de bestrijding van tandplak en de bacteriën die uiteindelijk ontstoken tandvlees veroorzaken. Goede mondspoeling bevat chloorhexidine of hexetidine en is beschikbaar bij de apotheek of via het internet. Echter, er is enige discussie over de vraag of het gebruik van mondwater noodzakelijk is voor mensen met gezond tandvlees. Het kan zelfs schadelijk zijn voor het tandglazuur, dus beperk het gebruik van mondspoeling bij voorkeur tot periodes waarin u last heeft van tandvleesontsteking. Bij ernstig ontstoken en bloedend tandvlees raden wij wel aan om (tijdelijk) te spoelen met Perio-Aid mondwater totdat het tandvlees is genezen. Perio-Aid is een antiseptische mondspoeling met chloorhexidine, die vaak na operaties wordt gebruikt om onstekingen te bestrijden.
 • Flossen is misschien wel de beste manier om ontstoken tandvlees te behandelen. Flos bij voorkeur dagelijks, voordat je je tanden poetst. Het beste tijdstip om te flossen is voordat je naar bed gaat. Met flossen kun je het tandvlees enigszins beschadigen, waardoor het gaat bloeden. Dit is normaal en niet te voorkomen bij tandvleesontsteking. Als je s’avonds flost heeft het tandvlees de hele nacht om te herstellen.
mondspeoling-tegen-bloendend-tandvkees

Perio-Aid wordt vaak gebruikt na mondoperaties om ontstekingen te bestrijden. Het werkt ook goed voor de genezing van ernstig ontstoken tandvlees.

 • Poets minstens twee keer per dag je tanden, zelfs als je tandvlees bloedt. Voor het genezen van het tandvlees het is erg belangrijk dat je goed je tanden blijft poetsen. Poets (en flos) voordat je naar bed gaat en daarnaast nog minstens op een andere moment op de dag. Het maakt niet uit of je een elektrische of gewone tandenborstel gebruiken, maar sommige mensen vinden het makkelijker om hun tanden te reinigen met een elektrische tandenborstel. Het voordeel van een elektrische tandenborstel is dat de meeste varianten beschikken over een druksensor, waardoor je zeker weet dat je niet te hard poetst. Dit kan helpen bij zowel het voorkomen als het genezen van ontstoken tandvlees. Een goede simpele elektrische tandenborstel met een druksensor is de Oral-B PRO 2000N, die je voor zo’n 65 euro kunt kopen op bol.com.
elektrische-tandenborstel-gevoelige-tanden

Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, dan is het aan te raden om opzetborstels voor gevoelige tanden gebruiken, zoals deze opzetstukjes voor Oral-B tandenborstels.

 • Stop (tijdelijk) met roken. Meerdere studies in Spanje en Zweden hebben aangetoond dat rokers eerder last krijgen van ontstoken tandvlees en dat roken een negatief effect heeft op tandvleesontsteking. Hoewel nicotine het bloedende tandvlees juist doet verminderen, is het toch aan te raden te stoppen met roken. Dezelfde studie toont namelijk aan dat rokers ook meer last hebben van terugtrekkend tandvlees, waardoor de ontsteking lastiger wordt om te verhelpen. Terugtrekkend tandvlees kan namelijk leiden tot parodontitis, waardoor het kaakbeen onherstelbaar wordt aangetast. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot tanduitval.
 • Een tandarts kan het gebruik van mondwater aanbevelen om de de opbouw van plaque en tandsteen te voorkomen. Plaque is de kleverige substantie die zich vormt wanneer bacteriën verzamelt op het oppervlak van uw tanden. Uiteindelijk wordt de plaque harder en wordt het tandsteen genoemd, wat ontstoken tandvlees kan veroorzaken. Als u mondwater ter preventie wilt gebruiken, kies dan voor de mildere variant en gebruik zeker geen antiseptische mondspoeling voor dagelijks gebruik. Pas ook op met Listerine. Dit is eigenlijk al te agressief en zou niet dagelijks gebruikt moeten worden.
 • Bezoek een tandarts tenminste eenmaal per jaar, maar indien nodig vaker. Langdurig ontstoken tandvlees kan duiden op een serieuze aandoening, en je hoeft je absoluut niet te schamen om hiervoor naar de tandarts te gaan.

Wat te doen bij langdurig ontstoken tandvlees?

ontstoken-tandvlees

Plaatje ontstoken tandvlees verhelpen

Wanneer de symptomen van ontstoken tandvlees meer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken voor een behandeling bij de tandarts. Je loopt namelijk het risico dat het tandbeen onder je tandvlees ontstoken is geraakt, wat permanente schade kan aanrichten in de vorm van parodontitis.

Ook bij de volgende symptomen is het belangrijk om naar de tandarts te gaan:

 • Gevoelig tandvlees, vooral als de gevoeligheid optreedt bij warme of koude dranken.
 • Het tandvlees is teruggetrokken, waardoor er meer van de tand wordt blootgesteld.
 • Loszittende tanden.
 • Tanden, waarvan de stand recentelijk is veranderd.

Bij langdurig ontstoken tandvlees kan een specifieke behandeling noodzakelijk zijn. Wanneer je te lang wacht het behandelen kan het tandbeen of kaakbeen onherstelbaar beschadigd worden, wat uiteindelijk kan leiden tot tanduitval. Bij twijfel is het daarom altijd aan te raden om naar de tandarts te gaan.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: