Ontstoken Tandvlees: Oorzaken, Gevolgen en Behandeling

ontstoken-tandvlees

Als tandvlees bloedt tijdens het flossen of poetsen, is er sprake van ontstoken tandvlees. Tandvleesontsteking is een ernstige aandoening omdat het algehele gezondheidsproblemen veroorzaakt, die verder toenemen als er niet wordt ingegrepen.

Hoe langer je een met een ontsteking blijft rondlopen, hoe meer risico je loopt om een scala aan ziektes op te doen, waaronder structurele aandoeningen, allergieën en zelfs kanker.

Het goede nieuws? Door het simpelweg veranderen van dagelijkse gewoontes, kun je het risico op tandvleesontsteking grotendeels elimineren.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Er zijn meerdere oorzaken voor ontstoken en opgezwollen tandvlees. Vaak is de oorzaak te herleiden aan een defect van het afweersysteem. Dit kan lokaal in uw mond ontstaan, bijvoorbeeld door roken of drugsgebruik. Het kan ook een gevolg zijn van diabetes of andere systematische aandoeningen. Zelfs medicatiegebruik kan leiden tot een verzwakte weerstand of tot een droge mond, wat uiteindelijk tandvleesontsteking kan veroorzaken.

Echter, de meest voorkomende oorzaak van kapot tandvlees is verwaarlozing van het gebit, soms zonder dat de patiënt dit zelf beseft. De mond is een verzamelplaats voor bacteriën en kan lastig zijn om dit schoon te houden. Een onjuiste mondhygiëne kan verschillende oorzaken hebben, die voor veel mensen verrassend zullen zijn:

  • Te weinig poetsen, of juist te hard poetsen (met teveel kracht of een te harde tandenborstel)
  • Niet dagelijks flossen. Dit is vooral belangrijk bij bruggen en kronen.
  • Een tekort aan vitamine D. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht, waardoor dit probleem zich vooral in de winter voordoet en bij hiervoor kwetsbare groepen (mensen die veel binnen zitten, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huid, moslimvrouwen met bedekkende kleding etc.)
  • Ongezonde voeding met te weinig voedingswaarde. Een gebrek aan vitamine C veroorzaakt tandvleesontsteking, hoewel dit niet veel voorkomt in Nederland.

Gevolgen tandvleesontsteking

Door een slechte mondhygiëne ontstaan er vaak problemen met het tandvlees. Versneld verval van het gebit kan een gevolg zijn van deze tandvleesproblemen. Hieronder vindt u een beperkte opsomming van gevolgen van een slechte mondhygiëne:

  • Bloedend tandvlees;
  • Slechte adem, wat hinderlijk is voor u zelf en uw omgeving;
  • Slechte smaak;
  • Verkleuringen van gebitselementen (tanden en kiezen);
  • Rotte tanden en algemeen tandbederf, zoals terugtrekkend tandvlees, waardoor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk wordt;
  • Ontstoken tandvlees vergroot de kans op hart- en vaatziekten en longontsteking;
  • Loszittende gebitselementen;
  • Een verhoogd risico op kanker. Een tandvleesontsteking kan zich verspreiden – net als elke ontsteking in het lichaam – en daardoor het risico op kanker verhogen.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

poetsen-bij-ontstoken-tandvleesHoe te poetsen bij een tandvleesontsteking

Bij ontstoken tandvlees is het vrij normaal dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen en soms als het erg ontstoken is, kan het al gaan bloeden bij de minste aanraking. Het is erg belangrijk dat je goed je tanden blijft poetsen ook al gaat het bloeden.

Het beste is dat je een zachte tandenborstel gebruikt en dat je ongeveer 2 minuten lang je tanden poetst. Let hierbij op dat je ook je tandvlees poetst (niet te hard), je kan licht ronddraaiende bewegingen maken; op deze manier masseer je je tandvlees.

Als je tandvlees erg rood en opgezwollen is, dan kan het zelfs een beetje los gaan staan van je tanden. Mocht dit het geval zijn, dan is het aan te raden even contact op te nemen met je tandarts. De tandarts kan dan door middel van een pocketsonde (hiermee kan hij ruimte meten tussen jou tanden en het tandvlees) kijken of de ruimte dieper is geworden. De tandarts bepaalt dan de ernst van de ontsteking om zodoende de behandeling te bepalen.

Flossen – gezondheid aan een zijden draadjeFlossen

Ontstoken tandvlees kan veroorzaakt worden door bacteriën in de achtergebleven etensrestjes. Een goede manier om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen tanden en kiezen mooi schoon wordt is flossen of stokeren. Jammer dat het door heel veel mensen niet of te weinig gedaan wordt. Dit is de oorzaak dat veel mensen, vaak zonder het te weten, last van ontstoken tandvlees hebben. Het is te herkennen aan een rode rand tussen tanden en het tandvlees. Gezond tandvlees is mooi roze. Een ander kenmerk is tandvlees dat gaat bloeden bij het flossen of stokeren.

Voor meer informatie over de behandeling van tandvleesontsteking, lees Ontstoken Tandvlees Genezen»

Van tandvlees ontstoken naar parodontitis

Bij ongeveer 10 procent van de bevolking mond tandvleesontsteking uit in parodontitis. Parodontitis is een chronische, vergevorderde tandvleesontsteking die zich steeds verder uitbreidt. Parodontitis vergroot het risico op hart- en vaatziektes omdat een ontsteking, op welke plaats in het lichaam dan ook, niet beperkt blijft tot die ene locatie.

Als iemand parodontitis heeft, is het van belang de aandoening op tijd te behandelen ter voorkoming van andere ziektes. Parodontitis is goed te behandelen door de pockets weg te halen en het gebit professioneel te reinigen. Dat gebeurt door een parodontoloog of een gespecialiseerde mondhygiëniste.

Voor meer informatie over parodontitis, lees Wat Is Parodontitis?»

Voorkomen is beter dan…

Genezen. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist voorkomt een hoop problemen. Maar als deze problemen zich inmiddels hebben gemanifesteerd in een ernstige vorm van parodontitis, stelt u zich dan zo snel mogelijk onder behandeling bij een tandartspraktijk. Hoe eerder de  tandarts of mondhygiënist erbij is, hoe meer de gevolgschade beperkt kan worden. Er zijn tegenwoordig schitterende alternatieven voor uw eigen gebit, maar deze gaan vaak gepaard met pijnlijke en kostbare behandelingen.

Het best advies is om elke dag een paar minuten vrij te maken om aan uw mondhygiene te besteden. U kunt er bijvoorbeeld een routine van maken om elke dag voor het slapen gaan, grondig te poetsen en te flossen. Het gebruik van mondwater of mondspoeling is ook aan te raden – zeker wanneer het tandvlees ontstoken is – maar houdt er rekening mee dat mondspoeling zoals Listerine niet elke dag gebruikt dient te worden.

Denk eraan: met een goede mondverzorging voorkomt u veel gezondheidsproblemen én een dure rekening van de tandarts.