Ontstoken Verstandskiezen

verstandskies

Een infectie in je verstandskiezen kan pijnlijk zijn, en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Verstandskiezen komen normaal gesproken door wanneer je ongeveer 18e jaar bent. Een infectie rondom deze verstandskiezen wordt vaak pericoronitis genoemd, ook al kan dit begrip in principe ook verwijzen naar infecties omtrent andere opkomende tanden. Verstandskiezen worden ook wel de derde molaren genoemd, omdat ze achter je eerste twee kiezen verschijnen.

Waarom verstandskiezen ontstoken raken

Doordat verstandskiezen achter in de mond liggen zijn worden ze vaak niet goed schoon gehouden met een tandenborstel of flosdraad. Hierdoor kan er gemakkelijk restje voedsel of tandplak rond het tandvlees tandvlees gaan zitten. Als de plak niet voldoende wordt verwijderend, kunnen bacteriën gaan groeien en kan het tandvlees geïrriteerd raken, wat tot ontstoken tandvlees kan leiden. Bij ernstige vormen van de aandoening kunnen de zwellingen en ontstekingen zich verder verspreiden naar de wangen en de hals. In dat geval is er ook sprake van parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees, waarbij de wortel en het kaakbot wordt aangetast).

Symptomen van een ontstoken verstandskies

Het meest voorkomende symptoom van een ontstoken verstandskies is pijn rondom de kies. In sommige gevallen kunnen verstandskiezen ook pijn veroorzaken in de hele kaak, nek en hals, samen met hoofdpijn.

Naast pijn kan een ontstoken verstandskies ook een zere keel en opgezwollen lymfeklieren onder de kaak veroorzaken. Andere veelvoorkomende signalen van een ontstoken verstandskies zijn zwellingen in het gezicht en de kaak, pusuitscheiding, een vieze adem of smaak in de mond en moeilijkheden bij het kauwen of eten.

Als je vermoedt dat je een ontstoken verstandskies hebt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je tandarts. Dit moet je zeker doen als dit zich voortduurt rond het eind van de pubertijd, want dan kan dit duiden op méér dan een simpele tandvleesontsteking. Een tandarts kan de infectie goed inspecteren en je een diagnose geven, en tegelijkertijd controleren of je een ander tandprobleem hebt.

Behandelingen voor ontstoken verstandskiezen

Vaak schrijven tandartsen antibiotica voor om ontstoken verstandskiezen te behandelen. Meestal raden ze ook pijnstillers en verdovingsmiddelen die je bij de apotheek kunt kopen aan, zodat je de pijn kunt verlichten. Wat ook kan helpen, is om met warm, zout water te gorgelen. Dit kan het herstelproces versnellen.

Ontstoken verstandskiezen hoeven niet altijd te worden getrokken. In sommige gevallen trekt de infectie weg, en zal je niet langer last hebben van de tand. Maar als je regelmatig last hebt van de ontsteking, of als de tand problemen veroorzaakt moet de kies worden weggehaald. Zonder verstandskiezen blijven er nog voldoende kiezen over om voedsel te kauwen.

Pericoronitis

pericornitis-ontstoken-verstandskies-2

Pericoronitis is een tandaandoening waarbij het tandvlees rondom een doorkomende tand opgezwollen en geïnfecteerd raakt. Dit gebeurt voornamelijk bij verstandskiezen, maar het kan in theorie ook refereren naar een infectie bij andere doorkomende tanden. Bij volwassenen komen er in principe alleen geen andere tanden meer door, waardoor pericoronitis bijna synoniem is aan een infectie die veroorzaakt wordt door opkomende verstandkiezen.

Pericoronitis kan ontstaan als een verstandskies slechts gedeeltelijk doorkomt, en het tandvlees doorbreekt. Hierdoor ontstaat een opening rond de tand waardoor de bacteriën naar binnen kunnen en een ontsteking kunnen veroorzaken.

Onder symptomen vallen onder andere:

  • Pijn
  • Ontsteking
  • Zwellingen in het tandvlees (veroorzaakt door een vochtophoping)
  • Een “vieze smaak” in de mond (veroorzaakt door pus dat uit het tandvlees lekt)
  • Opgezwollen lymfeklieren in de hals
  • Problemen bij het openen van de mond
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: