Orthodontie FAQ
Wat is een orthodontist, en wat is het verschil met een gewone tandarts?
Een tandarts specialist orthodontie is een tandarts die gespecialiseerd is in orthodontie. Deze specialist houdt zich bezig met de groei, vorm en ontwikkeling van het gebit. De term orthodontist en orthodontie komt van de Grieken. Orthos betekent recht en odontos betekent tand.
De specialist orthodontie zorgt ervoor dat tanden weer recht gaan groeien en staan. Vaak gebeurt dit door middel van het aanbrengen van een beugel. Om orthodontist te worden, dient men een vierjarige specialisten opleiding te volgen aan de universiteit. In Nederland kan dit in Amsterdam, Nijmegen en Groningen.
Afspraak bij de orthodontist
Je eigen tandarts ziet als eerste dat er iets niet juist is met je gebit en deze kan je dan doorverwijzen naar een orthodontist. In sommige gevallen kun je zelf naar een orthodontist gaan. De tandarts zal je meestal naar een orthodontist sturen waar hij of zij al vaker mee heeft samengewerkt. Je bent natuurlijk altijd vrij om zelf je orthodontist te kiezen en het is handig om dan een orthodontist te kiezen die in de buurt woont. Het kan namelijk zijn dat er regelmatig een bezoekje aan de orthodontist gebracht moet worden. Jaren geleden waren er niet zo heel veel orthodontisten in Nederland en het kwam geregeld voor dat je een stuk moest rijden voor je bij de orthodontist was. Tegenwoordig zijn er meer orthodontisten en in iedere stad of groter dorp vind je wel een orthodontistenpraktijk. Omdat er meer orthodontisten zijn is de wachttijd ook een stuk minder geworden. Je kunt er nu vaak al binnen enkele weken terecht.
Consult; eerste bezoek aan de othodontist
Het eerste bezoek aan de orthodontist wordt consult genoemd. Tijdens dit consult zal de orthodontist kijken wat er mis is aan je gebit en dit met je bespreken. Er wordt dan bekeken wat voor jou de beste behandeling zal zijn om het gebit weer in orde te krijgen. Het consult zal ongeveer 30 minuten duren. Als alles samen met je besproken is en er voor een behandeling gekozen is, dan wordt er een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van deze behandeling. In sommige gevallen kan het zijn dat de tanden nog niet uitgegroeid zijn. De orthodontist zal er dan voor kiezen om nog enkele jaren te wachten en dan de situatie opnieuw te bekijken. Het kan zijn dat het gebit in die tijd wel mooi gegroeid is en een behandeling is dan niet meer nodig.
Motivatie van de patiënt
De orthodontist zal je de nodige informatie geven, maar wil ook dingen van jou weten. Zo wil hij of zij er achter komen welke motivatie je hebt en of je het dus wel belangrijk vind om een behandeling te ondergaan. De orthodontist wil namelijk wel dat de patiënt er zelf achter staat. Zo niet, dan wordt de behandeling ook niet uitgevoerd. De reden hiervoor is dat een behandeling wel enkele jaren kan duren en dat je deze periode ook gemotiveerd moet blijven om door te zetten.