Rotte tanden: Symptomen en behandeling

Plaatje van een rotte kies. Deze mate van tandbederf valt niet meer te repareren met een vulling, dus zal er een kroon moeten worden geplaatst.

Plaatje van een rotte kies. Deze mate van tandbederf valt niet meer te repareren met een vulling, dus zal er een kroon moeten worden geplaatst.

Rotte tanden zijn erg pijnlijk, en kunnen er ook voor zorgen dat u zich onzeker voelt als ze zichtbaar zijn aan de voorkant van uw gebit. Het is dan ook verstandig om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Dit hoeft niet zo moeilijk of duur te zijn als u misschien zou denken. U kunt een afspraak maken bij uw tandarts, die de verrotte tand goed onder de loep kan nemen en de mogelijke behandelingen met u zal bespreken. Stel dit niet uit, want dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw gebit.

Oorzaken van verrotte tanden

Met “verrotte tanden” bedoelen we een gebit dat lijdt aan tandbederf. Dit komt meestal door het eten van voedingsmiddelen met veel suiker of zetmeel, of onvoldoende mondverzorging. Als u uw tanden niet vaak genoeg poetst, kan er een laag plaque ontstaan, aangebracht door bacteriën in uw mond. Na verloop van tijd hoopt deze laag zich op, en kan het glazuur van uw tanden hierin oplossen. Hierdoor raken uw tanden verzwakt en kunnen bacteriën gemakkelijker doordringen tot in het zachtere tandbeen aan de binnenkant. Binnenin uw tanden kunnen dan gemakkelijk ontstekingen ontstaan, wat kan leiden tot een pijnlijke infectie onder de tanden en in het tandvlees.

  • Een gaatje in de tand is meestal het beginstadium van tandbederf.
  • Gaatjes komen het meest voor bij kinderen, maar ook volwassenen moeten hiervoor uitkijken.
  • Alleen een tandarts heeft de juiste apparatuur en expertise om te bepalen of u een gaatje heeft. Dit komt omdat gaatjes zich meestal onder het tandoppervlak ontwikkelen, waar ze niet met het blote oog zichtbaar zijn.

rotte-tanden-2

Symptomen van rotte tanden

Mensen met rotte tanden hebben vaak last van symptomen als pijnlijke tanden, gevoeligheid en pijn wanneer er in iets zoets, warms of kouds wordt gebeten. Als er een infectie is ontstaan, kan deze pijn zelfs zo erg zijn dat u niet meer normaal kunt eten. Dit gaat meestal gepaard met opzwellingen en pus in de mond. Lichamelijk kunt u door het verminderde eten last krijgen van voedingstekorten en gewichtsverlies. Bij ernstig verrotte tanden kan het zijn dat u de gaatjes met het blote oog kunt waarnemen, of dat de tanden zelfs afbreken of uitvallen.

Behandeling van rotte tanden

 

Verotte-tand

Als u rotte tanden hebt, wacht dan niet met naar de tandarts gaan. Tandbederf kan namelijk snel overgaan tot een infectie, wat ernstige gevolgen kan hebben voor zowel uw tanden als uw lichamelijke gezondheid. Uw lichaam kan namelijk op een infectie reageren met een sepsis. Dit is een levensbedreigende reactie die gepaard kan gaan met vermoeidheid en chronische pijn, wat in de ergste gevallen kan leiden tot amputaties, orgaanfalen en de dood.

Als u er op tijd bij bent en naar de tandarts gaat, kan dit gelukkig worden voorkomen. Als het bederf nog niet verspreid is tot het binnenste van de tand, kan de tandarts het gaatje vullen. Is het binnenste pulp al wel beschadigd, dan moet er eerst een wortelkanaalbehandeling worden gedaan voordat het gat kan worden gevuld. Als het gat zo groot is dat het de tandstructuur verzwakt, dan moet er een kroon overheen worden geplaatst. Dit is een kunstmatige deklaag die de rest van de tand beschermt.

Bij een verder stadium in het tandbederf kan de tand niet meer worden gered en moet hij worden getrokken. De aangetaste tand, of zelfs een hele boven- of onderrij, kan worden vervangen door implantaten. Uw tandarts kan alle voor- en nadelen van iedere behandeling van tevoren met u doornemen, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Plaatje van een rotte kies. Deze mate van tandbederf valt niet meer te repareren met een vulling, dus zal er een kroon moeten worden geplaatst.

Voorkomen is beter dan genezen: hoe kun je verrotte tanden voorkomen?

Is uw tandbederf verholpen, dan wilt u dit natuurlijk in de toekomst verder zien te voorkomen. Dit kunt u doen door een dagelijkse mondverzorgingsroutine te onderhouden. Poets uw tanden ’s ochtends en ’s avonds en spoel uw mond tweemaal daags met mondwater zoals Listerine. Dit kan 99% van de schadelijke bacteriën in uw mond doden, en daarbij plaque voor een deel voorkomen. Om de plaque in uw mond verder te reduceren, raden we aan om eens per dag te flossen. Bezoek daarnaast iedere zes maanden een tandarts om uw mond professioneel te laten schoonmaken, en om te laten controleren of er geen (beginnende) problemen in uw mond aanwezig zijn.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: