Wat is een stifttand? Uitleg en advies

Een stifttand is een tand waarbij het beschadigde tandbeen wordt verstevigd met één of twee stiften. Een stift is een buisje dat in de wortel van de beschadigde tand verankerd wordt. De stift wordt bedekt met een kroon en samen vormen zij de stifttand.

verschil-stifttand-implantaat-pivot-tooth

Een stifttand is een minder ingrijpend alternatief voor een implantaat. Op het plaatje hierboven zie je een schematische tekening van een stifttand en een implantaat.

Wanneer een stifttand?

De stifttand is erop gericht om gebroken of verrotte tand te herstellen. Het wordt vaak toegepast als de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand zelf dermate is beschadigd dat het niet meer mogelijk is om deze volledig te herstellen met bijvoorbeeld een vulling. Soms wordt een stifttand ook gebruikt in combinatie met een vulling. In dat geval wordt er geen kroon geplaatst, maar dient de stift als een fundering voor de vulling.

De stift wordt in het wortelkanaal geplaatst, waardoor het noodzakelijk is om eerst de zenuwen te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De plaatsing van een stifttand is daarom pijnloos omdat de zenuw al is verwijderd.

Het verschil tussen een stifttand en een implantaat

Het verschil met een implantaat is dat bij stifttanden de oorspronkelijke wortel intact wordt gehouden. Bij een implantaat wordt de tandwortel vervangen door een schroef die in het kaakbot is verankerd. Een implantaat wordt vaak wel vergoed door de zorgverzekering, terwijl dit niet altijd het geval is bij een stifttand

Stifttanden wordt in het Engels ook wel pivot teeth genoemd. Hieronder is een filmpje dat uitlegt hoe de behandeling met een stifttand verloopt:

De kosten van een stifttand of implantaat

De prijs van een stift tand is bij elke tandarts ongeveer hetzelfde, nadat er een einde is gekomen aan de vrije tandartstarieven. Verschillende tandartsen kunnen wel verschillende materialen gebruiken, maar grofweg komt het in 2017 neer op het volgende:

 Kostenopbouw Behandelcode prijs
Röntgenfotos X10 € 60,00
Verdoving A10 € 54,00
Wortelkanaalbehandeling E54 € 27,00
Plaatsing van de stift + materiaalkosten V80 € 39,00
Vulmateriaal R31 € 54,00
Kroon + Tandtechniekkosten voor de kroon R24 € 516,00
Totale kosten stifttand met kroon:   € 750,00

Een stift kan ook gebruikt als een fundering voor een vulling. Dit is een minder ingrijpende behandeling en hiermee worden de nadelen van een kroon voorkomen, zoals terugtrekkend tandvlees en een kleurverschil met de omringende tanden. De kosten bedragen dan zo’n €350, maar dit hangt sterk af van de individuele situatie en het gebruikte materiaal voor de vulling (amalgaam of composiet).

Een implantaat is aanzienlijk duurder dan een stifttand, met een prijs van rond de €1650 (voor een kies) en €2400 (voor een tand).

Schildjes: een alternatief voor tanden bleken

Het plaatsen van schildjes is een veel minder ingrijpende procedure dan het plaatsen van een implantaat of een stifttand. Schildjes worden vooral gebruikt als een cosmetisch middel om de tanden er mooier uit te laten zien. Een stifttand of een implantaat worden in de eerste plaats gekozen vanwege het functionele aspect.

Schildjes kunnen daarom in sommige gevallen ook gezien worden als een alternatief voor het bleken van tanden. In sommige gevallen is bleken niet genoeg voor het gewenste resultaat en dan kan er worden gekozen voor het plaatsen van schildjes (veneers). Met name bij scheve tanden, te korte of te lange tanden,  tanden die verkleurd zijn door (vroegere) ziektes of niet keurig recht in lijn staan kunnen behandeld worden middels schildjes.

Deze methode bestaat uit het plaatsen van kunststof of porseleinen schildjes op de eigen tand(en) die overigens geheel behouden blijft. Tanden die te kort zijn worden langer gemaakt, spleten tussen de tanden worden verkleind of geheel dicht gemaakt, scheve tanden worden gecorrigeerd en u kunt zelf (samen met de tandarts) de gewenste kleur kiezen die het beste bij u past. Zowel de boven als ondertanden kunnen tot wel 10 elementen in één keer worden aangebracht. De totale behandeltijd bestaat meestal uit 2 sessies van één keer 20 minuten en één keer 40 minuten.

schildjes

Schildjes als een alternatief voor tanden bleken