Alles Over Een Slechte Adem

slechte-adem

Slechte adem, medisch halitose genaamd, kan het gevolg zijn van een slechte mondverzorging. Een stinkende adem duidt vaak op tandvleesproblemen, zeker als dit langdurig aanhoudt. Een slechte adem kan daarnaast ook erger worden door het eten van bepaalde soorten voedsel, door het roken van sigaretten, of door bepaalde medische aandoeningen. Veel mensen vinden bijvoorbeeld een knoflookadem onaangenaam, terwijl dat nog helemaal niets zegt over de gesteldheid van de mondhygiëne.

Je kunt je eigen adem niet ruiken: manieren om tóch je vieze adem te testen

Wist je trouwens dat mensen hun eigen adem niet kunnen ruiken? Hoe weet je daarom of je een stinkende adem hebt? Het is nogal confronterend als iemand u erop wijst, dus het is beter om dit te voorkomen. Er zijn aantal manieren om je eigen adem te testen:

  •  Je kunt het beste een goede vriend of familielid vragen om een eerlijk antwoord, maar als je je daar te veel voor schaamt dan zijn er andere methodes.
  • Je kunt bijvoorbeeld je flosdraad ruiken, na afloop van het flossen. Ook als er sporen van bloed op het flosdraad zichtbaar zijn, duidt dit de aanwezigheid van bepaalde bacteriën, die een stinkende adem veroorzaken.
  • Als je geen flosdraad bij de hand hebt is er nog een andere manier om een slechte adem te testen: Lik de achterkant van je hand met het achterste van je tong. Wacht dan tot het speeksel is opgedroogd en ruik aan je hand. Als het niet fris ruikt, dan weet je dat je een vieze adem hebt die andere mensen ook kunnen ruiken.

Oorzaken slechte adem

Als je niet dagelijks poetst én flost, blijven er voedselresten in je mond achter. Deze bevorderende groei van bacteriën tussen de tanden, rond het tandvlees en op je tong. Deze bacteriën veroorzaken uiteindelijk een slechte adem.

Wat te doen tegen een slechte adem?

Ben je op zoek naar een blijvende oplossing om je slechte adem aan te pakken? Kijk dan naar je algemene gezondheid en in het specifiek naar je mondhygiëne.

Tot die tijd kun je van alles proberen om een frisse adem te creëren – bijvoorbeeld met behulp van pepermuntjes, kauwgom en/of 6x tandenpoetsen op een dag – maar dat zijn allemaal kortetermijnoplossingen. Regelmatig poetsen, flossen en het gebruik van antibacterieel mondwater kunnen allemaal helpen de bacteriën te verminderen.

Het bestrijden van de symptomen i.p.v. het wegnemen van de oorzaak is een totaal verkeerde aanpak.

  • Als je vermoedt dat er tandvleesproblemen aan ten grondslag liggen (dit is het meest waarschijnlijke), lees dan dit artikel over ontstoken tandvlees en de behandeling daarvan.
  • Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een droge mond, die veroorzaakt wordt door medicatiegebruik.
  • In minder vaak voorkomende gevallen, kan een slechte adem ook veroorzaakt worden door maagaandoeningen of ontstekingen, zoals keelontsteking of ontstoken amandelen.

Kijk dus naar je algehele gezondheid. Als je nog steeds niet hoe je je slechte adem kan verhelpen: ga eens langs de tandarts en leg je probleem uit. Er is een grote kans dat er tandvleesproblemen aan ten grondslag liggen, maar dat betekent niet altijd dat je dit zelf kunt oplossen: de tandarts heeft meer mogelijkheden om bijvoorbeeld tandvleesontsteking te behandelen.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: