Een spleetje tussen je tanden (diasteem): wat kun je er aan doen?

Met het woord ‘diasteem’ wordt ‘spleetje tussen de tanden’ bedoeld. Dit spleetje kan op iedere plek in de mond ontstaan, maar het kan zichtbaar worden als deze tussen de voortanden zit. Diasteem kan bij zowel kinderen als volwassenen voorkomen, maar bij kinderen kan het op latere leeftijd nog verdwijnen bij het wisselen van de tanden.

Diasteem is geen levensbedreigende aandoening, maar het kan wel voor pijn en discomfort zorgen. Daarom, en om cosmetische redenen zijn mensen vaak op zoek naar manieren om dit spleetje te verwijderen of verminderen.

Beroemde mensen met een spleetje tussen de tanden

Een paar bekende personen met diasteem zijn Madonna, Guy Verhofstadt en Elton John.

madonna-met-spleetje-diasteem-tussen-tanden-2

Hoe ontstaan spleetjes tussen tanden?

Een spleetje tussen de tanden komt vaak voor, maar bij sommigen is het opvallender dan bij anderen. Om het spleetje te verwijderen of verminderen, moet je eerst begrijpen hoe het is ontstaan. Er zijn namelijk verschillende oorzaken, en meestal dragen verschillende factoren bij aan het ontstaan van diasteem. Deze factoren kunnen genetisch zijn, maar ook door andere oorzaken komen.

Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken voor diasteem:

  • Ontbrekende tanden
  • Te kleine tanden
  • Kaakbeenderen van verschillende groottes
  • Groot lipbandje
  • Duimzuigen
  • Moeite met slikken
  • Tandvleesontsteking

Een genetische oorzaak is bijvoorbeeld wanneer je tanden te klein zijn voor je kaakbeenderen. Je tanden staan dan te ver uit elkaar, waardoor er spleetjes ontstaan. De grootte van je tanden en kaakbeenderen is erfelijk, en kan dus worden overgedragen in de familie. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat het weefsel om je tandvlees te ver doorgroeit, waardoor het tussen je tanden gaat zitten en deze uit elkaar groeien. Hierdoor kan een spleet ontstaan.

Andere oorzaken voor diasteem kunnen voortkomen uit slechte gewoonten, zoals duimzuigen of verkeerde slikbewegingen. Bij de eerste kan de zuigbeweging druk uitoefenen op de voortanden, waardoor deze naar voren worden getrokken en een spleet ontstaat. Bij de tweede oorzaak kan men met de tong tegen de tanden aandrukken bij het slikken, in plaats van dat de tong in het gehemelte geplaatst wordt, waardoor de tanden ook naar voren worden gedrukt.

Tot slot kan diasteem ontstaan door tandvleesontsteking. Hierbij raakt het tandvlees beschadigd, wat kan leiden tot tandverlies en spleetjes tussen de tanden. Je herkent tandvleesontsteking aan opgezwollen en bloedend tandvlees en losse en verzwakte tanden.

Kan ik de spleet tussen mijn tanden zelf verminderen?

Houd je ervan om dingen eigenhandig aan te pakken? Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar manieren om het spleetje tussen je tanden te dichten.

In de laatste jaren zijn zelfgemaakte beugels er populair geworden. Het idee hiervan is dat je iedere nacht een smalle band om de tanden in kwestie plaatst, waardoor je na enige tijd de spleet zal dichten. Hoewel dit voor sommige mensen heeft gewerkt, zitten er ook gevaren achter deze methode. Door niet voorzichtig genoeg met je tanden om te gaan of de oorzaak van het probleem te negeren, kun je de zaak zelfs erger maken. Het rechten van tanden is namelijk een nauwkeurige wetenschap, die een goed begrip van de mond vereist. DIY-beugels kunnen daarom uiteindelijk leiden tot meer spleten, verkeerd geplaatste tanden en problemen met het tandvlees, wat weer meer tandartsbezoeken oplevert dan wanneer je direct al was gegaan. Om deze reden raden wij niet aan om zelf zomaar aan de slag te gaan. We hechten namelijk waarde aan je orale gezondheid en veiligheid.

Wat kan een tandarts doen om de spleet te verminderen?

Wanneer mensen denken aan manieren waarop tandartsen de spleet tussen tanden kunnen verminderen, zijn grote, dure beugels vaak het eerste wat in ze opkomt. Maar gelukkig is de technologie tegenwoordig een stuk verder gevorderd, en kunnen we nu veel betere oplossingen bieden dan de beugels die je als kind zag.

Retainers

Als het spleetje is ontstaan door verschuivingen in de tanden, is een retainer, een plastic hoesje dat je over je tanden kunt schuiven vaak een van de meest doelgerichte en kost-efficiënte manieren voor het dichten van de spleet.

Het nadeel is wel dat dit langer duurt dan andere manieren, en dat je de retainer waarschijnlijk regelmatig moet blijven dragen om ervoor te zorgen dat de tanden niet weer terugschuiven naar hun oude positie.

Tandhechtmiddel

Als de oorzaak van het spleetje een beschadigde tand is, kunnen tandhechtmiddelen de beste optie zijn. In deze procedure brengt de tandarts een hars aan op de beschadigde tand in dezelfde kleur. Hierna zal het lijken alsof er nooit een spleet is geweest.

Deze methode is waarschijnlijk de snelste manier om de spleet tussen je tanden te dichten. Ook is het veilig en kost-efficiënt. Het is echter wel noodzakelijk om het tandhechtmiddel te onderhouden op de manier die wij aanraden, zodat de tand er ook in de komende jaren goed uit blijft zien.

Fineer/shildjes

Als je het niet erg vindt om een beetje extra te betalen voor een perfecte lach, kan fineer de juiste optie zijn voor jou. Als je hiervoor kiest, zal de tandarts je tanden gladmaken en er dan een porseleinen set overheen plaatsen. Deze oplossing is dan wel duurder dan opties als retainers, maar fineer ziet er wel echt uit, blijft 15 jaar of langer zitten en kan je geld besparen in onderhoudskosten.

schildjes-achterkant

Dit soort stukjes porselein worden ook wel schildjes genoemd.

Toekomstbeeld

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor mensen die op zoek zijn naar een behandeling voor diasteem. Er worden vele methodes ontwikkeld voor het dichten van het spleetje. Daarnaast zijn er ook vele behandelingen voor tandvleesontsteking, die de gezondheid van je tanden kunnen verbeteren en het ontstaan van diasteem kunnen voorkomen.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: