Veelgestelde vragen over mondhygiëne

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen met betrekking tot mondverzorging

Is roken schadelijk voor mijn gebit?

Roken vormt een bedreiging voor uw mondhygiëne en dus voor uw gebit. Een van de effecten van roken is dat het afweersysteem in de mond gaat disfunctioneren. Met vaak ernstige gevolgen. Patiënten die roken, reageren meestal slechter op de behandeling. Ook dat is erg vervelend. Een tandarts zal een patiënt adviseren met roken te stoppen als de problemen blijven bestaan of verergeren.

Ik heb nauwelijks smaak in mijn mond. Hoe kan dat?

Een van de kenmerken van een slechte mondhygiëne is een slechte smaak. Om zeker te zijn dat dit ook bij u de oorzaak is, raden wij u aan contact op te nemen met een mondhygiënist of tandarts. Als deze positief uitwijst, bestaan er behandelmethodes om onder andere uw smaak te laten terugkeren.

Laser behandelingen bij de tandarts

Een laser is een precieze geconcentreerde bundel van licht. Met behulp van een laser kan er gericht en nauwkeurig in substanties gesneden worden. Sinds enkele jaren wordt laser ook met veel succes toegepast in de medische wereld en dus ook in de tandheelkunde.

Veel tandvleesaandoeningen kunnen eenvoudig met een laser behandeld worden.

Kenmerken van laserbehandelingen
Een tandarts kan dus gebruik maken van laser, maar ook mondhygiënistes werken er steeds vaker mee. Deze moderne behandelingen zijn vrijwel zonder verdoving mogelijk, want het is normaliter niet pijnlijk, er zijn geen bloedingen meer en er zijn geen hechtingen meer nodig voor het dichten van wondjes. Omdat er geen hechtingen meer nodig zijn, is ook de kans op ontstekingen achteraf veel kleiner. Ook zullen er geen zwellingen meer optreden op de plek waar de behandeling heeft plaats gevonden. De napijn is vrijwel niet of in mindere mate voelbaar.

Mogelijke toepassingen in tandverzorging
Enkele toepassingsmogelijkheden van de tandarts zijn:
• Behandeling van parodontaal aangedaan tandvlees en pockets.
• Diverse chirurgische toepassingen als de parodontitis ver gevorderd is.
• Het behandelen van parodontale abcessen.
• Het behandelen van gevoelige tanden en tandhalzen.

Voordelen voor angstige patiënten
Vooral het behandelen van patiënten die angstig zijn, is een stuk gemakkelijker met deze techniek. Dit is zo omdat de behandeling pijnvrij is en er verder geen andere apparaten aan te pas komen. Ook is de behandeling veel sneller klaar dan een standaard behandeling. Voor angstige patiënten is het dus een ideale oplossing.

Diabetes

Mensen met diabetes zijn vatbaarder zijn voor ontstekingen en dus ook voor ontstoken tandvlees. Bovendien genezen ontstekingen en wondjes moeilijker bij diabetespatiënten. Dat geldt voor het hele lichaam, maar in de mond vooral voor het tandvlees en het kaakbot. Mensen met slecht ingestelde bloedglucose-waarden hebben vaker ernstige gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ontsteking van het kaakbot en omliggend weefsel) dan mensen die geen diabetes hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat diabetes niet alleen invloed heeft op het ontstaan of verergeren van tandvlees- of kaakbotontsteking maar ook andersom! Bij mensen met diabetes die ook ernstige parodontitits hebben kan het moeilijker zijn de diabetes onder controle te krijgen. Ernstige parodontitis kan leiden tot langdurig verhoogde bloedglucosewaarden. Hierdoor wordt het risico op complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen groter.

Voor mensen bij wie de diabetes niet goed gereguleerd is kan een frequent controlebezoek en eventuele behandeling door de mondhygiënisten (elke drie of vier maanden) nodig zijn.
Door de behandeling van parodontitis, waarbij een goede mondhygiëne essentieel is, vermindert de ontsteking. Hierdoor neemt de insulinebehoefte af en dit levert bij mensen met diabetes een verbetering van de bloedglucosewaarden op!