Verdoving toegediend krijgen bij de tandarts

Een behandeling bij de tandarts kan zo nu en dan pijnlijk zijn. De tandarts zal dan ook voorstellen om met een verdoving te werken. Dit is meestal een plaatselijke verdoving die door middel van een klein prikje of enkele prikjes wordt toegediend bij en op de plaats waar de behandeling plaats zal vinden.

De verdoving is normaliter vloeibaar en heeft een vieze smaak. De tandarts zal dan ook zeker proberen om deze vloeistof niet in de mond terecht te laten komen.

Geen pijn met een verdoving
De verdoving zal er voor zorgen dat je geen pijn meer voelt. Er wordt voldoende verdoving aangebracht, om de behandeling zonder dat je pijn ervaart te voltooien. Het kan soms zijn dat de verdoving langzaam gaat uitwerken als de behandeling nog niet voltooid is. Laat dit de tandarts direct weten, zodat deze wat extra verdoving kan toevoegen en verder kan gaan met de behandeling.

Bijwerking van een verdoving
Na de verdoving voelen je mond of je lippen vaak dik en tintelend aan, maar dit gaat na een bepaalde tijd weer over. Het is een teken dat de verdoving goed werkt. Na de behandeling zal het gevoel nog enkele uren zo blijven en praten, eten en drinken is hierdoor wat moeilijker. Vind je het gevoel onprettig, dan kun je van te voren aan de tandarts vragen of hij of zij daar wat aan kan doen. De meeste tandartsen hebben namelijk een zalfje ervoor, zodat het minder gevoelig wordt.

Lachgas als verdoving
Sommige tandartsen werken met lachgas als verdoving. Lachgas zorgt voor een ontspannen gevoel en neemt de stress weg. Het lachgas wordt toegediend via een neuskapje. Het is de bedoeling dat je tijdens het toedienen van het lachgas goed in en uit ademt. Zo werkt het gas sneller en voorkom je dat je er misselijk van wordt. Het lachgas mag absoluut niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap. Het lachgas werkt zo sterk dat je ook enige tijd moet wachten voordat je weer aan het verkeer kunt deelnemen. Het is dan ook aan te raden om een tweede persoon mee te nemen die kan rijden. Het lachgas wordt vooral gebruikt door mensen die angstig zijn als ze bij de tandarts zijn. Weet je niet zeker of je eigen tandarts gebruik maakt van lachgas, dan kun je dat gewoon navragen. Mocht je eigen tandarts dit niet gebruiken en wil je liever wel met lachgas behandeld worden, dan kan je eigen tandarts je doorverwijzen naar een tandarts die het wel gebruikt.

Andere verdovende middelen
Een tandarts kan ook een kalmerend medicijn toedienen. Dit werkt vrij lang en je herinnert je ook minder van de behandeling. Het toedienen van het medicijn heet premedicatie en het bekendste medicijn dat gebruikt wordt is dormicum. Mocht je echt helemaal weg willen zijn tijdens een behandeling, dan hebben sommige tandartsen de mogelijkheid om je onder gehele narcose te behandelen. Dit kan alleen gebeuren bij tandartsen in ziekenhuizen of klinieken.