Zelf tandsteen verwijderen

tandplak-tandsteen

Als tandsteen niet wordt verwijderd is het gevolg tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees of zelfs parodontitis (dit is een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij het kaakbot wordt aangetast)

Tandsteen is de belangrijkste veroorzaker van tandvleesontsteking. Wanneer het ontstoken tandvlees lang genoeg onbehandeld blijft, loop je het risico op parodontitis, wat de meest voorkomende oorzaak is voor tanduitval onder volwassenen. Tandsteen is dus de voorloper van veel gebitsproblemen, en het is daarom belangrijk om het tijdig (zelf) te verwijderen.

Het is mogelijk om zelf tandsteen te verwijderen met een tandsteenschrapers voor thuisgebruik. Dit soort tandsteenhaakjes zijn vergelijkbaar met de haakjes die de tandarts gebruikt, maar ze zijn van een zachter materiaal gemaakt, waardoor je je eigen tanden niet kunt beschadigen. Een goed voorbeeld van een tandensteenhaakje voor thuisgebruik is het onderstaande tandensteenhaakje in de afbeelding hieronder. Er zijn tegenwoordig ook elektrische haakjes beschikbaar voor consumenten hoewel wij daar zelf geen ervaring mee hebben.

dentek-tandsteenhaakje

Hoe gebruik je een tandsteenhaakje?

 1. Je kunt eerst het probleem analyseren door tandplakverklikkers te gebruiken. Dit laat precies zien waar de tandplak en tandsteen zich heeft opgehoopt. Het is ook goed geschikt om toekomstig tandsteen te voorkomen, doordat je kunt zien waar de tandplak zich ophoopt, maar waar zich nog geen tandsteen heeft gevormd. Tandplak is de voorloper van tandsteen, dus het is belangrijk om op die plekken beter te poetsen of te flossen.
  Tandplakverklikkers zijn kauwtabletten met een rode kleurstof, die laten zien waar het tandplak en tandsteen zich bevindt.

  Tandplakverklikkers zijn kauwtabletten met een rode kleurstof, die laten zien waar de tandplak en tandsteen zich bevinden.

 2. De beste manier om tandplak te verwijderen: gebruik een medium-harde tandenborstel, flosdraad (bij voorkeur niet de elektrische water flossers) en spoel na afloop met mondwater. Vóór of na de het schoonmaken kun je eventueel tandplakverklikkers gebruiken om het verschil te meten. Een tandplakverklikker helpt vooral om de plekken (tanden) te ontdekken waar je niet voldoende aandacht aan besteedt.
 3. De best manier om tandplak te verwijderen is met een harde tandenborstel, flosdraad en een goede mondspoeling. Dit zal de tandsteen nauwelijks verwijderen, maar voorkomen is beter dan genezen.
 4. Voordat je een tandsteenhaakje gebruikt, moet je er voor zorgen dat je tandvlees gezond is. Als het niet gezond is, dan kun je dit meestal binnen een paar dagen verhelpen door s’avonds grondig te flossen, en daarna te spoelen met een mondspoeling.
 5. Voor het verwijderen van de tandsteen zelf: het handigste is om een tafelspiegel te gebruiken en een set te kopen waar ook een mondspiegel bij inbegrepen is.
 6. Probeer in eerste instantie de vlakke kant van het haakje te gebruiken en daarmee het tandsteen los te schrapen. Als je meteen de puntige kant gebruikt, dan loop je het risico om je tandvlees – of zelfs het glazuur – te beschadigen.
 7. Maak bewegingen die beginnen bij het tandvlees en richting het einde van de tand. Als je dan per ongeluk uitschiet, dan voorkom je een schade aan je tandvlees. Als de vlakke kant van het haakje niet voldoende effect resulteert, kun je zeer voorzichtig de puntige kant proberen, om hardnekkig tandsteen te verwijderen.

Hieronder is een korte Engelstalige video die je een idee geeft van hoe dit in zijn werk gaat:

Na afloop kun je opnieuw tandplakverklikkers gebruiken om te zien of het gewenste effect is bereikt, en op welke plekken nog progressie geboekt kan worden.

Het duurt even voordat je het bovenstaande proces onder de knie hebt, maar uiteindelijk zul je er aan gewend raken. Gebruik een tandsteenhaakje nooit vaker dan één of twee keer per maand.

Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Met de scherpere haakjes die de tandarts tot zijn beschikking heeft, kan ook het hardere tandsteen worden verwijderd – of het tandsteen op moeilijk bereikbare plekken. Het is daarom ook aan te raden om minstens één keer per jaar de tandarts op te zoeken. In de tussentijd biedt een tandsteenschraper voor thuisgebruik een prima oplossing om de tandartskosten omlaag te brengen.

Wat is tandsteen precies?

Tandsteen is een natuurlijk verschijnsel dat onmogelijk is om in zijn geheel te voorkomen. Zelfs mensen die goed voor hun tanden zorgen, zullen nog steeds last van tandsteen hebben. Tandsteen is gehard tandplak en het is onmogelijk om geen enkele tandplakvorming te hebben. Het is natuurlijk makkelijker om zelf het zachte tandplak te verwijderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te poetsen – en te flossen – zodat zoveel mogelijk tandsteenopbouw wordt voorkomen.

Is tandsteen verwijderen pijnlijk?
Dat hangt van uw mondhygiëne af. Als je al pijnlijk tandvlees hebt of gevoelige tanden, dan is het verwijderen van tandsteen ook gevoeliger. Bij de tandarts kun je altijd om een plaatselijke verdoving vragen als u dat wenst.