Zelf tandsteen verwijderen

tandplak-tandsteen

Als tandsteen niet wordt verwijderd is het gevolg tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees of zelfs parodontitis (dit is een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij het kaakbot wordt aangetast)

Tandsteen is de belangrijkste veroorzaker van tandvleesontsteking. Wanneer het ontstoken tandvlees lang genoeg onbehandeld blijft, loop je het risico op parodontitis, wat de meest voorkomende oorzaak is voor tanduitval onder volwassenen. Tandsteen is dus de voorloper van veel gebitsproblemen, en het is daarom belangrijk om het tijdig (zelf) te verwijderen.zelf-tandsteen-verwijderen

Het is mogelijk om zelf tandsteen te verwijderen met een tandsteenschrapers voor thuisgebruik. Dit soort tandsteenhaakjes zijn vergelijkbaar met de haakjes die de tandarts gebruikt, maar ze zijn van een zachter materiaal gemaakt, waardoor je je eigen tanden niet kunt beschadigen. Een goed voorbeeld van een tandensteenhaakje voor thuisgebruik is dit tandensteenhaakje.

Met de scherpere haakjes die de tandarts tot zijn beschikking heeft, kan ook het hardere tandsteen worden verwijderd – of het tandsteen op moeilijk bereikbare plekken. Het is daarom ook aan te raden om minstens één keer per jaar de tandarts op te zoeken. In de tussentijd biedt een tandsteenschraper voor thuisgebruik een prima oplossing.

Hieronder is een korte Engelstalige video die je een idee geeft van wat je moet doen om zelf een tandsteenhaakje te gebruiken:

Wat is tandsteen precies?

Tandsteen is een natuurlijk verschijnsel dat onmogelijk is om in zijn geheel te voorkomen. Zelfs mensen die goed voor hun tanden zorgen, zullen nog steeds last van tandsteen hebben. Tandsteen is gehard tandplak en het is onmogelijk om geen enkele tandplakvorming te hebben. Het is natuurlijk makkelijker om zelf het zachte tandplak te verwijderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te poetsen – en te flossen – zodat zoveel mogelijk tandsteenopbouw wordt voorkomen.

Tandplakverklikkers helpen je om te zien waar je beter moet poetsen

Tandplakverklikkers helpen je om te zien op welke plekken je beter moet poetsen

De beste manier om tandplak te verwijderen: gebruik een harde tandenborstel, flosdraad (bij voorkeur niet de elektrische water flossers) en spoel na afloop met mondwater. Vóór of na de het schoonmaken kun je eventueel tandplakverklikkers gebruiken om het verschil te meten. Een tandplakverklikker helpt vooral om de plekken (tanden) te ontdekken waar je niet voldoende aandacht aan besteedt.Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Is tandsteen verwijderen pijnlijk?
Dat hangt van uw mondhygiëne af. Als u al pijnlijk tandvlees heeft of gevoelige tanden, dan is het verwijderen van tandsteen ook gevoeliger. U kunt altijd een verdoving vragen als u dat wenst.

Hoe wordt tandsteen verwijderd?
Tandsteen wordt handmatig of elektrisch verwijderd, wat het beste past bij de situatie. Het is niet mogelijk om zelf thuis tandsteen te verwijderen op een grondige manier. Echter, wanneer u grondig poetst, regelmatig flost en mondwater gebruikt, zal de hoeveelheid tandsteen minimaal zijn.